Snídaně a svačina jsou základem úspěšného dne!

Trendy ve výživě, stejně jako varianty snídaní a svačin, se v rámci stále populárnějšího zdravějšího životního stylu rychle mění. Snižuje se spotřeba bílého pečiva, méně kvalitních uzenin i „light“ variant potravin.

Podle posledních statistik mají Češi snahu i zájem zařazovat do svého jídelníčku zdravější a kvalitnější potraviny, avšak mnohdy nevědí, kdy a v jakém množství tyto suroviny konzumovat a také, jak s nimi při přípravě pracovat.

Jak by měla vypadat zdravá a nutričně vyvážená snídaně podle odborníků na výživu?

„Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, působí jako startér metabolismu, a proto by měla být pestrá. Dominovat by v ní měly sacharidy s nízkým glykemickým indexem a vysokým obsahem vlákniny v podobě obilovin, cereálií nebo pečiva. Dále kvalitní zdroje bílkovin jako je šunka s nízkým obsahem tuku a soli, sýry do 30 % tuku v sušině, vejce, bílé jogurty a tvarohy. Kvalitní tuky můžeme přidat v podobě semínek či ořechů, avšak v rozumném množství. V neposlední řadě doplnit ovocem a zeleninou,“ vysvětluje Tereza Pechoušová, hlavní výživová poradkyně společnosti Naturhouse.

Džemy bez cukru? Jde to!

Maliny, borůvky, černý rybíz a jahody. Tyto čtyři druhy ovoce používá rodinná manufaktura Hradecké delikatesy k výrobě zavařenin bez přidaného cukru. Všechny druhy jsou doslazované výhradně rozmixovanými rozinkami, které dodají sladkost, aniž by změnily chuť ovoce. Hrozny jsou sušeny i se slupkou, takže si zachovávají všechny cenné látky a nejsou sířeny. Malinová, borůvková, černorybízová i jahodová zavařenina jsou vyráběny ručně a obsahují 100 % čerstvého ovoce.

Ucelenou řadu džemů bez přidaného cukru a s kousky ovoce, které nejsou doslazovány ani jinými druhy sladidel, nabízí společnost Džemy Kvasnička. V maloobchodní síti jsou k dispozici malinový, jahodový, broskvový, borůvkový a mangový. Firma má v nabídce také džemy doslazované pouze lesním medem, například brusinkový, rakytníkový nebo ostružinový.

Křupavá rychlovka pokaždé jinak

„Letos jsme na trh uvedli hned dvě novinky. První, Silouette s karamelovou polevou, je pufovaný kukuřičný chlebíček s oblíbeným dekorem. To oceňují spotřebitelé, kteří chtějí něco sladkého, ale ne příliš. Druhá novinka je z řady knäckebrotů. Pro český trh jsme připravili Knäckebrot se skořicí. Nabízí další alternativu k oblíbeným knäckebrotům, jen sladkou, která skvěle chutná například s tvarohem nebo jogurtem. Pro druhou polovinu roku plánujeme další novinky, jednou je například chlebíček s vysokým obsahem semínek, který s sebou nese zajímavý obsah bílkovin, “ uvádí Michaela Klisáková, produktová manažerka společnosti Racio.

Vícezrnné krekry z rodinné kladenské pekárny Kompek jsou ideální variantou rychlé svačiny i zdravého mlsání v autě nebo v práci.Křupavá pochoutka s vysokým obsahem bílkovin (27 %), vlákniny (17 %) a nenasycených mastných kyselin neobsahuje GMO ani konzervanty. Krekry skvěle chutnají s nejrůznějšími pomazánkami, případně také s tvrohem nebo džemem.

Pomazánky jinak – luštěniny, ryby a spol.

V současné heltické době často hledáme rychlá a jednoduchá řešení, která ušetří čas a usnadní práci. To je důvodem, proč roste odbyt hotových variant jídel. „Nárůst zájmu o hotové rybí a bezmasé pomazánky je jednoznačným trendem. Zareagovali jsme na něj již před několika lety, když jsme uvedli řadu lehkých rybích a luštěninových pomazánek EasySandwich, které jsou ideální pro současné rychlé životní tempo. Trvalou jistotou pro Čechy jsou ale samozřejmě i paštiky. Sledujeme velký příklon k praktickým obalům, spotřebitelé chtějí mít otevírání a manipulaci s potravinami co nejsnazší, “ říká Petr Kopáček, manažer komunikace společnosti Hamé. Podle jeho slov nemají Češi problém si připlatit za kvalitu a častěji požadují tzv. prémiové výrobky.

Aktuálně Hamé rozšiřuje řadu rybích pomazánek a také paštik v prémiových obalech Hamé Select. Jde o originální receptury tří nových druhů – paštika s kančím masem, se zvěřinou a s kachním masem. Jsou inspirované Francií a Belgií, bez aromat a barviv a charakterizuje je výrazná masová chuť. Novinkou jsou také rybí pomazánky – tuňák, tuňák se zeleninou a tuňák pikantní s fazolemi.

Roste poptávka po smetanových jogurtech i smoothie

„Obecně lze říci, že trvá velký zájem o čerstvé mléko a také o aktuálně módní alternativy typu sojové nebo bezlaktózové mléko. Ty ovšem v sortimentu nemáme. Odbyt mléka a másla se ale drží standartně na špičce,“ říká Vít Bezrouk, gastro manažer společnosti Mlékárny Hlinsko. Mlékárna nedávno představila mléko Lascato, určené na výrobu cappuccina, zároveň začala s výrobou poctivých tvarohů, které se hodí na přípravu tvarohových pomazánek či tvarohových dezertů.

Své místo na trhu a v nákupních košících si velmi rychle získala inovovaná řada smetanových jogurtů Zorba. Společnost Alimpex začala vyrábět pět nových variant ve 150g kelímcích – bílý, jahoda, čokoláda, černý rybíz a med s ořechy. Vyrábí se z českého mléka v Mlékárně Stříbro. Kromě jogurtů najdou zákazníci pod značkou Zorba také rozpékací sýr, nakládaný sýr v oleji s olivami a nově i salát Tzatziky.

Chuť jemně rozmixovaného čerstvého ovoce a zeleniny s lahodným jogurtem. To je nové smoothie Balance od společnosti Hollandia. Jogurtový nápoj s prospěšnými kulturami BiFi, minimálním obsahem laktózy i cukru a vysokým podílem ovoce a zeleniny nadchne každého, kdo přemýšlí nad tím, jak zajistit svému tělu dostatek energie na celý den. Součástí balení je speciální dvouvrstvé víčko, které dovolí vychutnat si nápoj za chůze nebo třeba ve vlaku. K dostání je ve čtyřech příchutích, a to Zázvor, banán, červená řepa, Špenát, jablko, hruška, banán, Konopné semínko, dýně, maracuja, avokádo, Pomeranč, jablko, banán.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 6.2018…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.