Terciální obaly ve výrobě a prodeji potravin

Spotřebitel vnímá obvykle pouze obaly primární, tedy spotřebitelské, eventuálně sekundární, jinými slovy skupinové. V celém logistickém řetězci bychom se však neobešli bez obalů terciálních, které slouží k přepravě prodejních, obchodních či výrobních jednotek.

Bez paletizace si moderní výrobu a obchod ve větším měřítku nedokážeme představit. A právě palety jsou základem při vytváření stohovatelných manipulačních a přepravních jednotek, umožňujících využívání příslušných zařízení pro mechanizovanou manipulaci.

Paletizace přináší uživatelům řadu výhod. Díky optimalizaci ložení, transportu a skladování na paletách dochází ke snížením počtu dopravních a skladovacích operací, lepšímu využití skladových ploch, zvýšení rychlosti obrátky zboží, a především k výrazným ekonomickým úsporám. Předpokladem je správný výběr palety a stanovení optimálních systémů paletizace. Vlastních palet je celá řada typů nejenom v závislosti na materiálu, rozměru či konstrukci, ale i vratnosti a dalších parametrech. Nejčastěji se lze setkat s paletami v rozměrech euro-palet 1200 x 800 mm a jejich modulech, ale i dalšími velikostmi (1200 x 1000 mm, 1016 x 1219 mm atd.)

Zatímco ve stavebnictví se nejčastěji vyskytují v dřevěné podobě, u potravin se takto zjednodušeně nedají klasifikovat. Samozřejmě, že i tady se setkáváme s dřevěnou paletou, protože má řadu vlastností, kterých v celkovém součtu benefitů jiné typy palet nedosahují. Jen namátkově, dřevěné palety mají vysokou nosnost, jsou snadno opravitelné, stohovatelné, a když k tomu přičteme příznivou cenu, na první pohled vypadají jako bez konkurence. Nicméně v tomto případě by se jednalo jen o velmi povrchní náhled na tyto produkty. Hlavní nevýhodou dřevěných palet pro potravináře je zhoršená možnost zajištění hygienických standardů a někdy i vysoká hmotnost palety. Především z těchto důvodů se používají spíše omezeněji a pro oblast bez přímého kontaktu s potravinou.

Naopak plastové a kovové palety jsou dobře omyvatelné, z hlediska materiálů je lze za splnění legislativních předpokladů využít i pro ložení hygienicky náročnějších produktů.

Paletová optimalizace pomocí výkonných SW

K optimalizaci ložení využívají dnešní producenti řadu různých logistických SW. Ve světě obalů se nejčastěji využívají SW aplikace jako jsou např. palOPTI, TOPS Pro, CAPE SYSTEMS (pracuje i jako plug in v rámci konstrukčního SW na výrobu obalů, ArtiosCAD), KOONA apod. na základě daných vstupních parametrů zoptimalizuje varianty skupinového i spotřebního balení.

Následuje optimalizace rozmístění krabic na paletě a pozdější rozmístění paletových jednotek na další ložné ploše – automobil, sklady apod. Se všemi těmito SW se pracuje velice snadno, neboť v jednotlivých krocích nechybí barevné prostorové náhledy, které přispívají k uživatelsky přátelskému prostředí jednotlivých produktů. I v těchto typech SW lze pracovat ve 2D i 3D a připravovat jednotlivé základní kalkulace. Pro estetickou srozumitelnost přispívá opět i možnost importu grafiky či vymodelování některých typů zboží – např. láhev Coca Coly s etiketou apod. Etikety používané velkými výrobci jsou součástí knihoven či maker. Knihovny obsahují nejen modely zboží, ale i modely krabic (obvykle FEFCO) či přepravek ale především palet. Výsledkem optimalizace může být i porovnání různých variant ložení při skladování či přepravě.

Plastové palety mají v sortimentu potravin své místo

První plastové palety se objevily v 60. letech minulého století ve spojení s masivním rozvojem zpracovatelských plastikářských technologií. Plastové palety se vyrábějí nejen v podobě monomateriálových prostých palet, box-palet a dalších speciálních palet, ale i v kombinacích s jinými materiály. Nejčastěji se využívají jako hygienické palety v potravinářství (maso, masné výrobky, mléčné produkty, drůbež, ryby, pečivo), v chemickém a farmaceutickém průmyslu. Palety vykazují vysokou životnost, stálou hmotnost a dokonalou rozměrovou stabilitu.

Hygienické palety z fyziologicky nezávadných plastů mají vysoké mechanicko- fyzikální odolnosti vůči řadě nežádoucích vlivů a vyznačují se dokonale hladkým a uzavřeným povrchem. Oproti dřevěným paletám se při jejich výrobě nepoužívají žádné spojovací elementy (hřebíky, šrouby), které mohou po uvolnění (vést ke zranění uživatelů. Nevýhodou je jejich neopravitelnost a někdy i cena. Dnešní výrobci zhodnocují i environmentální hlediska, palety jsou po ukončení své životnosti velmi dobře recyklovatelné.

Výhradním distributorem výrobce Schoeller Allibert pro ČR a SR je společnost ArcaBox. V široké nabídce světového giganta palety (nejenom) pro potravináře nechybí. Plastové palety jsou vyráběny procesem vstřikování. Oproti lisovaným výrobkům z odpadového plastu se plastové palety vyznačují nižší hmotností, homogenní strukturou a hladkým povrchem. Hygienické palety z řady Clean Room, BiPP, jsou vyrobeny z materiálu pro styk s potravinami. Řadu standardních i speciálních palet společnost vyrábí i pro nápojový průmysl, včetně vytvarovaných palet BottleGuard či palet pro KEG sudy. Speciální typy palet, které se vyznačují zejména odolností i při nižších teplotách a hygienickou konstrukcí, jsou určeny pro masný průmysl (např. palety H1). Plastové palety si nacházejí stále větší oblibu v retailové distribuci zboží. Maloobchodní řetězce jimi nahrazují dřevěné palety. Nutnost oprav, často poškozené zboží a obtížný dohled pomáhají zavádění plastových palet, které dnes můžeme vidět na většině supermarketů. Plastové palety jsou omyvatelné, hygienické, dobře recyklovatelné, nákladově výhodnější a eliminují řadu rizik.

K zavedeným dodavatelům plastových palet, boxů či přepravek pro potravináře patří i společnost TBA Plastové Obaly či PPO Group. Unikátní design plastové palety od PPO bez ostrých rohů, hran a otevřených výztuh tvořící „U“ profily, zajišťuje uzavřenou vodotěsnou konstrukci. Hygienické plastové palety jsou dodávány ve třech základních rozměrech: 800 x 600, 1200 x 800 a 1200 x 1000 s regálovými nosnostmi až 1600 kg.

Inovačním počinem je paleta od německého výrobce Utz, vyprojektovaná pro firmu Zentek Pool Systém. Paleta je schválena pro styk s potravinami. V částečně otevřené horní části jsou integrována ergonomická držadla, která umožňují přenášení palety ručně. Aby náklad nesklouzl, je na horní i spodní části namontovaný protiskluzový materiál. Pro zaznamenání všech logistických údajů, je paleta opatřena čtyřmi čárovými kódy a dvěma relé RFID. Čárové kódy jsou součástí IML (In mould labelling) etikety, RFID tagy jsou zakotveny v paletových nohou.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 11.2018…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.