Palety a přepravní obaly: je z čeho vybírat

Pod pojmem paleta si většina laiků představí dřevěný typ europalety, ale jen s tímto typem by obchodníci nevystačili. Svět palet je proto mnohem bohatší.

I když v prodejně nakupující vnímá především designovou vynalézavost spotřebitelských obalů či displejů, bez přepravy a účinné paletizace se dnešní sklady, výroba, ani obchod neobejde.

Od svého vynálezu paleta slouží k zefektivnění dopravy, přepravy i skladování. Díky účinnému (dnes převážně s modulovým uspořádáním) paletovému systému dochází ke snížení nákladů i k zefektivnění všech logistických procesů i k redukci řady manipulačních procesů.

Paleta společně s loženým zbožím či produktem tvoří celek způsobilý pro mechanickou manipulaci, přepravu a skladování, tedy manipulační jednotku. Tyto jednotky mohou být skladovací, expediční, přepravní apod. a jejich účelem je snížení manipulační náročnosti pomocí různých typů vozíků, dopravníků, dopravních prostředků atd.

Nejčastěji využívaný paletizační modul (600 x 400 mm) vychází z rozměru europalety (1 200 x 800 mm). Ze základního modulu se pak odvíjí řada rozměrů, které umožňují dokonalé využití plochy nosné podlahy palety. Vedle souvisejících vhodných rozměrů, tvarů, přiměřené hmotnosti obalů, které odpovídají daným manipulačním možnostem, je stejně důležitá i kompaktnost a vyhovující mechanická pevnost vlastních přepravních obalů, ale i dokonalá fixace a zajištění stability manipulačních jednotek. Důležitou roli hraje i vlastní výběr samotné palety nejenom z hlediska její konstrukce, rozměrů či materiálů, ale i typu, hmotnosti a nosnosti. Na evropském i českém trhu je řada výrobců a dodavatelů palet a obchodníci tak mají z čeho vybírat.

Zásadní je správný výběr palety

Kritériem správného výběru je využití palety. Zatímco jednocestné palety se využívají obvykle pouze jednorázově a materiálově se pohybují od dřeva až po lepenku, vícecestné palety jsou opakovaně použitelné a obvykle nabíratelné ze čtyř stran (i když vedle tohoto typu existují i palety, u kterých jsou spojovací nosné špalíky nahrazeny lyžinami a jsou nabíratelné pouze ze dvou stran). I když nejběžnější konstrukcí palet je klasický prostý typ, existuje i řada dalších typů (ohradové, skříňové, sloupkové, skládací, box-palety, pojízdné palety atd.). Vedle nejběžněji využívaných palet na bázi dřeva se především ve specializovaných provozech z důvodů hygieny, potřeby zvýšené nosnosti, při nepříznivých klimatických poměrech, při riziku narušení palety ve škodlivých podmínkách chemického průmyslu apod., využívají obvykle dražší palety z plastu či kovu.

Na druhou stranu, i když dřevěná prostá paleta je nejčastěji spjata s oblastí stavebnictví či strojního průmyslu, hojně je využívána i v oblasti potravin. Závisí na jakosti dřeva, ze kterého je vyrobena. Příkladem mohou být dřevěné palety jakosti AV a A, které jsou v potravinářství běžně používány. K zavedeným výrobcům kvalitních palet v ČR patří společnost Pilous Packaging, producent dřevěných i lepenkových obalů.

Jednorázové (dřevěné, překližkové, ale i z plastu) i vratné palety nabízí i společnost Nefab. I když překližkové palety obvykle nemají tak vysokou nosnost jako palety dřevěné, mají jiné benefity, díky, kterým jsou zákazníky žádány. K těm primárním patří, že díky svému materiálu, nepředstavují ani bez ošetření pro zákazníky žádné fytosanitární riziko. Překližková podlážka má rovný, čistý povrch a vyznačuje se nízkou hmotností, která přispívá ke snazší manipulaci. Pro tento typ palet je i charakteristická nízká absorpce vlhkosti. Jako stabilní a bezpečné řešení pro nejrůznější formy přepravy nabízí firma i jednorázové plastové palety, které se vyznačují vysokou hygieničností. tepelnou stabilitou, rovným neklouzavým povrchem a výbornými mechanicko-fyzikálními vlastnostmi (odolnost proti vlhkosti, korozi, zátěži a nárazům).

Jeden z nejširších výběrů vybavení od velkých dřevěných palet až k plastovým displej čtvrtpaletám nabízí společnost Chep. Všechny palety jsou standardizovány a snadno se začlení do téměř jakéhokoli dodavatelského řetězce.

Plast poskytuje vysoký hygienický standard

V nabídce je i řada plastových palet určených pro hygienické a čisté provozy. Speciálně pro skladování a přepravu potravin vyvinula společnost Auer Packaging hygienickou paletu Auer Packaging, která je známá také jako paleta H1 nebo H3 a je velmi odolná vůči horku i chladu. Svými normalizovanými vnějšími rozměry je vhodným podkladem pro hygienicky čisté stohovací přepravky. Přísnými hygienickými standardy se vyznačuje paleta pro čisté prostory, kterou lze díky hladkému, uzavřenému povrchu bez problémů důkladně vyčistit, takže je ideální pro skladování a přepravu hygienického zboží. Tato paleta je k dostání jak s bezpečnostním okrajem, tak bez něho. Zajímavou a ekonomicky příznivou, tedy levnější variantou je hygienická paleta vyrobená z regranulátu. Co do nosnosti a čištění nijak nezaostává za oběma jmenovanými paletami, ale kvůli svému složení není vhodná pro potraviny.

Jednoduše čistitelné, odolné varianty plastových palet vyrábí v ČR společnost TBA. Konstrukční provedení je podle potřeb přepravy – lehké, medium či těžké varianty. Produkty jsou dimenzovány podle velikosti Euro nebo ISO.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 11.2019…

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.