Letošní Sbírka potravin byla rekordní, díky všem

Jsem moc rád, že lidé dokáží projevit solidaritu a táhnout za jeden provaz, pokud jde o pomoc potřebným. Jasným důkazem jsou výsledky letošní Sbírky potravin. V tomto roce se poprvé tato celorepubliková charitativní akce konala dvakrát – na jaře a na podzim. A výsledky jsou vskutku ohromující, a navíc i rekordní.

V úterý 3. prosince skončila možnost darování v on-line obchodech, čímž se příběh sedmého ročníku Sbírky potravin definitivně uzavřel. Včetně hlavní sobotní akce 23. listopadu se podařilo vybrat rekordních 351 tun potravin a 60 tun drogistického zboží.

Do podzimního kola se zapojilo nejvíce prodejen v dosavadní historii (754) a rekordní byl i počet dobrovolníků (4 500). Čísla za celý letošní rok jsou ještě působivější, když se sešlo 611 tun potravin a 87 tun drogistického zboží. Mimochodem, 611 tun potravin představuje v přepočtu více než 1,2 milionu porcí jídla pro lidi v nouzi.

Je nutno vyslovit poděkování všem dárcům, jimž není lhostejný osud našich méně šťastných spoluobčanů. Velké uznání za obětavost a nasazení patří rovněž dobrovolníkům, zaměstnancům prodejen a neziskových organizací a také řadě firem, které se zapojily do sbírky. Potvrdilo se, že se díky novému modelu sbírky podařilo vysbírat mnohem více potravin a dalšího zboží než v předešlých ročnících.

Pomoc je zaměřena zejména na seniory, matky samoživitelky, pěstounské rodiny, děti z dětských domovů, hendikepované či lidi bez domova a v nouzi v celé České republice. Darované zboží se z prodejen nebo on-line obchodů dostane do regionálních skladů potravinových bank a následně přímo k cílovým osobám. Ty mohou díky dobře fungující logistice obdržet pomoc už do 48 hodin od darování. Největší upotřebení naleznou konzervy, dětské výživy, instantní polévky, trvanlivé mléko, olej, rýže a luštěniny, těstoviny a základní i dětská drogerie.

Těší mě, že k myšlence pomoci lidem v nouzi se přihlásily obchodní řetězce Albert, Billa, Globus, Kaufland, Lidl, Makro Cash & Carry, Penny Market, Tesco Stores a sítě drogerií – dm drogerie markt a Rossmann. Vedle účasti v pravidelných sbírkách potravin věnují řetězce potravinovým bankám zboží průběžně po celý rok, dobrovolně poskytují své logistické kapacity a pomáhají při organizaci i řízení těchto projektů.

Otázka darování potravin a odpovědného nakládání s nimi se stává nedílnou oblastí společenské odpovědnosti obchodních řetězců. Bez jejich zapojení a s využitím všech moderních technologií by se během dosavadních šesti ročníků určitě nepodařilo vybrat celkem 1 625 tun trvanlivých potravin, což odpovídá více než třem milionům porcí jídla.

Darování potravin potřebným je jedním z důležitých nástrojů pro omezování plýtvání s potravinami a těší mě, že systém potravinových bank v ČR funguje stále efektivněji. Možná si neuškodí připomenout pár čísel. V roce 2018 potravinové banky spolupracovaly s 617 odběratelskými neziskovými organizacemi po celé České republice a potravinovou pomoc obdrželo přes 100 000 osob. Hodnota zachráněných potravin činila 282 mil. Kč. V Česku aktuálně funguje 15 potravinových bank a logistické centrum v Modleticích u Prahy. Banky mají pět desítek zaměstnanců, jimž vloni prošlo rukama 4 127 tun potravin a drogerie. Jejich darování probíhá po celý rok a pomocnou ruku podávají rovněž jednotlivé obchodní řetězce.

Sbírka potravin se od letošního roku koná vždy dvakrát ročně, a to na jaře a na podzim. Je organizována Českou federací potravinových bank, Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR spolu s klíčovými obchodními řetězci působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti, společnostmi Ipsos a Raben Logistics Czech a partnery z neziskového sektoru, jakými jsou Armáda spásy, Charita České republiky, Naděje a Slezská diakonie.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 12.2019…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.