Lidl otevřel sklad velikosti šesti fotbalových hřišť

V pořadí už páté logistické centrum Lidlu v Buštěhradě u Kladna zahájilo svůj provoz.

Jeden z největších skladů Lidlu v Evropě se rozkládá na téměř 60 000 m2, postupně bude zásobovat až 90 prodejen a poskytne až 500 pracovních míst.

Buštěhradský sklad nevyniká pouze svou velikostí, která dosahuje rozlohy necelých šesti fotbalových hřišť, ale také lokalitou, ve které se nachází. Vyrostl totiž na brownfieldu bývalého továrního komplexu v areálu oceláren Poldi Kladno. Výstavba logistického centra odstartovala v roce 2018 terénními úpravami pozemku, postupně pak rostla nosná konstrukce skladové haly.

Tu tvoří téměř 600 betonových sloupů, přičemž každý váží 24 tun. Regály pojmou až 47 000 palet se zbožím.

„Výstavba nového skladu byla potřebná kvůli tomu, že naše stávající logistická centra již dosáhla své kapacity. Buštěhradský sklad tedy bude zásobovat nejen v budoucnu otevřené prodejny z pražské oblasti, v okolí Prahy zajistí také bezproblémové zásobování prodejen, které jsou již v provozu,“ upřesňuje jednatel společnosti Lidl odpovědný za výstavbu Martin Molnár.

Do podoby skladu se promítla i poptávka po čerstvém zboží

Poptávka po čerstvém zboží ze strany zákazníků stoupá. Lidl, který sám sebe deklaruje jako jedničku v čerstvosti, na vzrůstající zájem zákazníků operativně zareagoval i v novém distribučním centru. V průběhu výstavby se proto dodatečně upravovalo vnitřní uspořádání a prostor pro ovoce a zeleninu se rozšiřoval o celých 50 %.

Stavba vznikala s ohledem na životní prostředí

Dešťová voda ze střechy odtéká do nádrží a následně slouží ke splachování toalet a zalévání zeleně, roční úspora dosáhne téměř 1 800 m³ vody. S takovým množstvím pitné vody by člověk s průměrnou spotřebou vydržel 55 let. Odpadní teplo vznikající při chlazení slouží pro ohřev užitkové vody a vody do podlahového topení, čímž se pokryje až 50 % celkové spotřeby tepelné energie. Úspora tepla díky využití odpadního tepla z chlazení dosahuje přibližně 4750 GJ za rok, což je množství tepla, s kterým by průměrná domácnost vydržela 163 let.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 7-8.2021…

Jeden komentář: “Lidl otevřel sklad velikosti šesti fotbalových hřišť”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.