B2C dodávky pro segment DIY

Na vlně poptávky v segmentu DIY vyrostla řada společností, zejména specializovaných e-shopů.

Omezení a hygienická nařízení globální koronakrize nastavily nová pravidla pro mezilidské vztahy, změnily způsob nakupování, a kromě jiného vynesly do popředí staronové koníčky. Lidé se vrátili ke kutilství a zahradničení.

Že by e-shopy nemohly růst bez sofistikované logistiky, o tom vypovídá i spolupráce mezinárodního logistického providera společnosti Dachser s fulfillment firmou Velpack.

Doručování v režimu produktu targo on-site

Velpack je rodinná společnost se sídlem v Českých Budějovicích založená v roce 2016. Mezi její nosné portfolio patří služby pro kosmetický průmysl a také produkty pro segment DIY. Pro zákazníka Unity Shops obchodujícího přes internet se zahradním příslušenstvím zpracovává a řídí objednávky z e-shopů a také zušlechťuje a kompletuje díly pro nádoby k pěstování květin z ušlechtilé rzi či nerezového materiálu. Pro distribuční logistiku paletových zásilek si za svého logistického partnera vybrala v roce 2017 specialistu na sběrnou službu Dachser Czech Republic.

„Doručování v režimu produktu targo on-site jsme spustili před více než pěti, abychom vyšli vstříc našim zákazníkům ze sektoru B2B, kteří stále častěji zavážejí svými produkty i koncové zákazníky, domácnosti či drobné provozovny. Doplňkový produkt targo on-site se osvědčil a dokázal úspěšně uspokojit i mnohanásobně zvýšenou poptávku po těchto službách v době koronakrize,“ vysvětluje Jan Polter, MBA, obchodní ředitel Dachser Czech Republic.

Targo on-site využívá pro zahradní produkty značky prima terra i Velpack, většina jejich objednavatelů je z řad soukromých domácností. „Zpočátku jsme realizovali spíše balíkové zásilky s kurýrními službami, ale s rozmachem kutilství a zahradničení a díky marketingové podpoře prodejních kanálů s produkty prima terra se zvýšila poptávka i po velkých produktech, které odesíláme jako paletové zásilky prostřednictvím sítě Dachser,“ uvádí Carl Marcus Schmölder, jednatel společnosti Velpack, a doplňuje: „Dnes z České republiky expedujeme na denní bázi především vyvýšené záhony z ušlechtilé rzi, které mají atypické velikosti, a jedním z mála, kdo nám pro takové nestandardní zásilky dokázal zaručit vysokou kvalitu přeprav, je právě Dachser.“

Distribuce ve výměnných nástavbách

Paleta s výrobky je manipulovatelná jen z jedné strany, a tak je nutná zkušená manipulace a nakládka. Dachser výrobky prima terra distribuuje především ve výměnných nástavbách, které v soupravě jednoho tahače a dvou výměnných nástaveb nabízejí vyšší ložnou kapacitu než běžný návěs. Ta je skutečně zapotřebí, protože při realizaci zásilek s těmi největšími zahradními záhony se do jedné výměnné nástavby vejde pouze sedm palet. Nakládka však vyžaduje zkušeného skladového operátora, který palety bezpečně naloží a zafixuje pomocí Dachser vymezovacích pytlů. Výměnné nástavby pak míří přímými linkami z České republiky do domácností zejména v Rakousku, Německu a Švýcarsku.

Nespornou výhodou je i IT systém Dachseru, ze kterého profituje nejen zadavatel přeprav společnost Velpack, ale také koncoví příjemci zboží. Velpack pro zadávání zásilek používá Dachser online aplikaci eLogistics, která je určena pro zadávání, řízení a sledování zásilek. A protože je produkt targo on-site přizpůsoben nárokům moderního spotřebitele, zahrnuje i automatickou avizaci zásilky konečnému příjemci.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 10.2021…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.