Privátky si obchodníci hýčkají

Privátní značky berou zákazníci jako samozřejmost a pro obchodníky představují příležitost pro inovace v recepturách, obalech i tolik žádaném udržitelném přístupu.

Růst privátních značek je způsoben řadou faktorů: stejná nebo lepší kvalita, cenová dostupnost, zdravější možnosti, přijetí spotřebiteli a segmentace portfolia až do prémiového prostoru.

Na seminářích při mezinárodním odborném veletrhu privátních značek PLMA, který se konal na přelomu května a června v Amsterodamu, řečníci předpovídali pro nadcházející roky růst privátních značek.

Sebastiaan Buchholtz z NielsenIQ ve svém příspěvku o postavení maloobchodních značek v Evropě upozornil, že zvýšená propagace národních značek v roce 2021 měla negativní dopad na tržní podíl privátních značek. Tento rok znamená začátek nové dynamiky trhu s posunem v chování spotřebitelů, kteří pociťují dopady rostoucích cen potravin, omezují luxusní produkty a hledají výhodné nabídky. Diskontní prodejci navíc rozšiřují svou přítomnost po celé Evropě.

To povede ke zvýšení podílu privátních značek na trhu. NielsenIQ vidí potenciál pro privátní značky v online kanálu i v oblasti tzv. Quick Commerce. François Videlaine a Sebastian Gatzer z McKinsey zdůraznili příležitosti pro maloobchodníky, jak řešit různá očekávání spotřebitelů prostřednictvím privátních značek. Jejich studie ukazuje, že zákazníci si pro nákup potravin vybírají konkrétní supermarket především proto, že oceňují dobrou kvalitu vlastních značek řetězce. Maloobchodníci s potravinami s největším nárůstem podílu na trhu se také těší největšímu oceňování zákazníků jejich privátní značky. McKinsey očekává růst privátních značek v Evropě v nadcházejících letech a věří, že produkty v segmentu základních cen budou stále důležitější. Spotřebitelé by však podle varování nepřijali žádné kompromisy v kvalitě vlastních.

Privátní značky reagují na trendy ve výživě a životním stylu

Má-li být nová privátní značka úspěšná i spotřebitelů, musí dnes kromě očekávaného požadavku na kvalitu a cenu splňovat i řadu požadavků spojených s životním stylem zákazníka. Hlavní trendy lze rozdělit do čtyř skupin:

  • Udržitelnost a bio: od výroby a složení až po přepravu, zpracování a balení je udržitelnost jedním z hlavních trendů u nových produktů, který ovlivňuje veškerý vývoj produktů.
  • Veganství: od alternativ masa a hotových jídel na rostlinné bázi až po veganské nepotravinářské produkty bez krutosti – veganství je rychle rostoucím trendem v potravinářském i nepotravinářském sektoru.
  • Zdraví a wellness: mnoho výrobců reformuluje nebo mění složení výrobků, používá zdravé a přírodní ingredience a snižuje hladinu cukru, soli a tuku.
  • Konvenience: produkty, které splňují individuální potřeby spotřebitelů, jsou stejně oblíbené jako produkty pro speciální diety, jako je výživa bez lepku nebo sacharidů nebo zdravější gurmánské produkty.

Příznivců privátních značek přibývá

V nové spotřebitelské studii PLMA provedené mezi 6 500 zákazníky v osmi evropských zemích tři z 10 spotřebitelů uvedli, že nyní nakupují více privátních značek než před pandemií. Mileniálové a generace Z zaznamenali největší nárůst: 32 % zákazníků z těchto skupin nyní nakupuje více privátních značek než před pandemií, ve srovnání s 25 % generace X a 22 % Baby Boomers. Čtyři z deseti respondentů uvedli, že mají v úmyslu v příštích letech kupovat více privátních značek.

Jak ukázala studie IRI International, příznivci privátních značek (zákazníci, kteří kupují tyto značky více než 75 %) převažují nad příznivci národních značek na všech hlavních evropských trzích. Privátní značky představují 35 % celkových prodejů FMCG v Evropě ve výši 194 mld. euro, přičemž rozdíl mezi národními značkami se zmenšuje. Polovina zákazníků střídá při nákupu brandy výrobců a privátní značky obchodníků. Zákazníci privátních značek se v současné době neřídí pouze cenou. To, kde v letošním roce a v budoucnu plánují utratit více či méně, je v souladu s trendy v širších kategoriích. Celosvětový podíl privátních značek na prodeji FMCG v hodnotě činí podle studie IRI 16,5 %.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 7-8.2022…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.