Paleta jako přepravní obal

Nejčastějším způsobem využití je konstrukce prosté palety ze dřeva, z plastu, kovu či papíru. V přepravním balení bývá paleta opatřena dalším boxem, nádrží či kontejnerem, tedy slouží jako obal i jako manipulační jednotka zároveň.

Bez palet a paletizace si moderní logistický proces nedokážeme dnes již vůbec představit. Paleta svým rozměrovým a konstrukčním uspořádáním umožňuje významnou měrou jakýkoliv pohyb v rámci celého logistického řetězce a zároveň významně redukuje čas i náklady.

Výběr optimálních typů palet pro daný výrobek není tak jednoduchou záležitostí, jak by se z prvního pohledu mohlo zdát. Je přitom potřeba zvážit řadu ovlivňujících aspektů (ekologických, ekonomických, funkčních aj.). A přesto, že existují různé studie či vypracované metodiky zvažující všechna výpočtová kritéria k optimalizaci této volby, nelze bez řádné analýzy individuálních místních podmínek automaticky přejímat závěry, jejichž platnost nemůže být zákonitě univerzální. U palet existuje řada konstrukcí i materiálových variant. K nejběžnějším patří dřevěné europalety (1 200 x 800 mm). Počet europalet, které jsou v oběhu, převyšuje jejich roční produkci, z důvodu relativně omezené životnosti těchto manipulačních (přepravních) prostředků (cca 4 roky a 5-násobnou obrátkovost /rok) musí být jejich stav trvale doplňován. Navíc vratné palety musí vykazovat perfektní stav, protože jejich případné vady, zvláště při nasazení do automatizovaných výrobních nebo balících linek, mohou vyvolat zvýšení provozních nákladů. Nevratnou variantou dřevěné palety jsou další typy palet na lignocelulozové bázi (papír, lepenka, voštiny, překližka, lisovaná dřevotříska atd.). I tyto typy palet existují jak v prosté, tak i box variantě.

Dřevěná paleta rovněž ne vždy, z nejrůznějších důvodů vyhovuje různým provozům, proto se často setkáváme i s hygieničtějšími, ale dražšími paletami z plastů či kovů. V řadě případů lze na trhu, především u box palet, zaznamenat i nejrůznější materiálové kombinace.

Ohradové kovové palety

Verze palety s nástavbovými prvky není nic nového, ale v mnohých, především průmyslových oblastech se jedná o čím dál tím využívanější způsob balení a přepravy v jednom. Takto lze realizovat manipulaci nejenom s pevnými, ale i tekutými produkty. Nástavba samozřejmě vypadá vždy poněkud jinak. V řadě případů není možné, nebo není ekonomické fixovat zboží přímo na paletě. Při přepravě do zámoří se velmi často setkáváme s ohradovým typem dřevěných nebo kovových palet. Kovová varianta je dražší, ale zároveň i životnější a nosnější variantou. Standardním typem je ocelová lakovaná ohradová paleta v provedení podlahy EUR (1 200 x 800), s obvyklou výškou 600 mm. Nejčastěji bývá vyrobena z kvalitního ocelového plechu. U kovových palet jsou klasické špalíky, které jsou typické pro dřevěné palety, často nahrazeny lyžinami. Boky palety nemusí nutně být z pevného plechu, ale mohou být i z drátěné sítě. V případě potřeby ochrany proti prachu apod. nabízí řada výrobců i možnost zakrytí palety víkem. Další žádanou variantou kovových ohradových palet je možnost otevírání, proto existuje i nabídka různých způsobů vyklápěcích stěn, eventuálně především pro tyčový materiál mohou stěny úplně chybět (výška palety je vymezena sloupky).

Ke klasickým dodavatelům (zdaleka však nejenom těchto typů palet) patří společnost MEVA. Ve své nabídce má i skříňové sklápěcí palety, včetně možnosti jejich zaplombování. Tyto palety (optimálně dodávány ve složeném stavu) jsou stohovatelné až do šesti vrstev. Výrobce dodává i specializované palety s nástavbovými prvky. K nim lze zařadit například ocelovou skladovací a přepravní paletu pro ložení a převoz obalů (2 400 x 2 000 x 1 800 mm), která je vhodná především pro přepravu i skladování drobného zboží nebo materiálu. Paleta je vybavena kapsami pro vidlice pro manipulaci pomocí VZV techniky. Konstrukce umožňuje trojnásobné stohování. A významným benefitem je i úspora místa bez použití stabilních regálů.

Gitterbox má široké využití

Gitterboxy jsou speciálním typem přepravních palet. Jsou to kovové klece, jejichž hlavními výhodami jsou dobrá stohovatelnost a ochrana zboží před poškozením i odcizením. Rám gitterboxu je ze silného ocelového plechu, výplň bočnic je tvořena pletivem. Půdorysný rozměr gitterboxu odpovídá rozměrům klasické palety. I když je společnost Palety Morava vnímána na trhu především jako významný výrobce dřevěných palet, nabízí i tento specializovaný typ, a to včetně dodávky i atypických drátěných klecí dle požadavků zákazníka. Specialistou jak na ohradové palety, tak i gitterboxy je společnost Expedience, která nabízí zákazníkům prodej, pronájem, výkup nebo výměnu obalů a palet. Na nákup, prodej, pronájem a opravy průmyslových obalů se zaměřuje i Gitterbox Service. Gitterboxy mají otevíratelnou přední stranu, dno je zpevněno kovovými díly a vyplněno dřevem (deskami) tak, aby bylo plné. Využití gitterboxů je značně široké – uplatnění nachází v průmyslu hutním, automobilovém, dřevařském, kovoobráběcím a celé řadě dalších. Gitterboxy jsou velmi odolné a dobře stohovatelné.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 11.2022…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.