Udržitelnost obalů a možnosti způsobů recyklace

Čím dál častěji se setkáváme s udržitelnými alternativami obalů a snaha o snížení dopadu na životní prostředí se stává pro řadu firem samozřejmostí. Jaké jsou možnosti recyklace, snižování množství odpadu a celkového množství obalového materiálu?

„Obal je, a stále bude, nedílnou součástí našich životů. Téměř všechno zboží, které denně využíváme, se prodává zabalené – ať už se jedná o potraviny, kosmetiku, elektroniku nebo domácí potřeby,” říká Gabriela Fabianová, generální ředitelka společnosti RAJA. „Výrobci a distributoři si ale uvědomují zvyšující se zájem o životní prostředí, to ilustruje i zvýšená poptávka po ekologických alternativách balicího materiálu,” dodává.

Obaly a recyklace v České republice

Podle údajů společnosti EKO-KOM bylo v roce 2020 jen českými výrobci na trh uvedeno přibližně 1,23 milionů tun jednorázových obalů. Nicméně 926 tisíc tun odpadu bylo vytříděno – přibližně 73 % Čechů totiž odpady třídí. Při volbě materiálu, do kterého je baleno zboží, je proto potřeba myslet i na možnosti jeho recyklace, případně dalšího zpracování. „Většina obalů je dnes dostupná v ekologické verzi, která je recyklována, resp. recyklovatelná, případně vyrobená z přírodních zdrojů, proto mají firmy a e-shopy opravdu na výběr. Navíc neplatí, že by ekologické obaly ztrácely na své funkčnosti,” říká Fabianová.

Systém 5R: Cesta ke snížení ekologické zátěže

Dopad na životní prostředí je možné snížit v případě balení zejména tím, že se sníží množství odpadu při balení. Toho je možné dosáhnout prosazováním oběhového hospodářství, používáním méně materiálu při balení a používáním ekologických produktů. „V odvětví obalů existuje 5 zásad, které pomáhají optimalizovat spotřebu obalových materiálů a snižují dopad na životní prostředí. Snažíme se tímto systémem řídit, a především se podílíme na další edukaci našich klientů,” vysvětluje Gabriela Fabianová z RAJA.

Jedná se o jednoduchý model balení, jehož cílem je snížit náš dopad na životní prostředí: REDUKCE hmotnosti a objemu balení na minimum nezbytné k zajištění řádné ochrany snižuje nejen množství odpadu ale také náklady na přepravu. Obaly je potřeba navrhovat tak, aby bylo možné jejich OPAKOVANÉ POUŽITÍ. OBNOVA: používání obnovitelných materiálů. RECYKLACE, která minimalizuje dopad na životní prostředí. Poslední zásadou je NAHRAZENÍ obalů, které nejsou šetrné k životnímu prostředí.

Co to je udržitelné balení? Není to utopie!

Udržitelné obaly jsou vyráběny z udržitelných a etických zdrojů. Jedná se například o papírové obaly, při jejichž výrobě byl za každý použitý strom na výrobu papíru zasazen další. Kromě toho je takové balení znovu použitelné, snadno rozložitelné a případně vyrobené z recyklovaného materiálu. Jinými slovy si pod pojmem udržitelné balení můžeme představit veškeré obaly, které přispívají ke snížení dopadu na životní prostředí.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 11.2022…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.