Zaměřeno na spotřebu energie a hospodárnější chování

Ceny energií se v poslední době výrazně zvýšily, a proto mnoho domácností hledá způsoby, jak svoji spotřebu snížit. Jedním z řešení je nákup úspornějších elektrospotřebičů. Věděli jste, že výměnou starého pomocníka za nového můžete ušetřit až třetinu energie? Obecně platí: čím modernější spotřebič, tím nižší spotřeba.

Češi více sledují spotřebu energií a chystají se ji omezit

Podle říjnového průzkumu z roku 2022, který pro společnost Home Credit uspořádala agentura STEM/ MARK, si 21 % z 506 dotázaných vede detailní přehled o své spotřebě.

Základní povědomí o hospodaření s energiemi má 51 % respondentů. Ceny energií přitom nejvíce řeší lidé ve věku mezi 45 a 64 lety. Naproti tomu mladí dospělí tento problém téměř neřeší. Zhruba čtvrtina dotázaných plánuje svoji spotřebu výrazně omezit. Polovina uvedla, že s energiemi budou šetřit jen trochu.

Zhruba 30 % zúčastněných uvedlo, že v nedávné době vyměnilo svůj starý elektrospotřebič za energeticky úspornější model. Nákup se přitom pohyboval v rozmezí 10 až 15 000 Kč.

Díky úsporným spotřebičům můžete ušetřit tisíce korun ročně

Nákupem energeticky úsporného spotřebiče mohou domácnosti výrazně ušetřit, a to i navzdory vyšší pořizovací ceně výrobku.  Například nákupem nové lednice, která podle nového energetického štítku spadá do třídy A a B můžete oproti staré chladničce ušetřit až 232 kW ročně. V přepočtu na koruny se jedná o částku 2 088 Kč za rok.

Mezi největší žrouty energie patří pračky, sušičky, myčky nádobí a televize. Právě ty se vyplatí vyměnit za nové. Úsporné spotřebiče stojí obvykle více než neúsporné modely. Jejich nákup je však možné financovat prostřednictvím nebankovní půjčky.

O půjčku si můžete zažádat u nebankovní společnosti ihned poté, co si vyberete spotřebič. Poskytovatelé vám obvykle půjčí až několik set tisíc korun na cokoliv. Důvěryhodnou společnost poznáte podle licence vystavené ČNB nebo zařazením na Index odpovědného úvěrování, který připravuje nezisková organizace Člověk v tísni.

Půjčku vyřídíte rychle z pohodlí domova. Stačí jen připojení k internetu a dva doklady totožnosti. Výhodou je možnost flexibilního splácení. Pokud máte volné finance, můžete poslat více, než je dohodnutá minimální částka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.