Trh s cigaretami: Nelegální spotřeba je na vzestupu

Nelegální spotřeba cigaret v EU loni meziročně vzrostla o 300 mil. na 35,8 mld. kusů. Pokud by se uvedený objem prodal legálně, členské státy by na dani z tabáku vybraly o 11,3 mld. eur více.

Poté, kdy globální pandemie vážně narušila trasy mezi Asií a Evropou, po nichž se ve velkých objemech přepravovaly hlavně produkty „Made in China“ (ale i z jiných zemí), projevuje se nový trend: Organizovaný zločin přesouvá výrobu ze třetích zemí přímo do Evropské unie.

Spotřeba cigaret v zemích Evropské unie stále klesá. Za uplynulých pět let (2018 – 2022) se snížila o 7,3 %, z toho loni meziročně o 0,3 % na 444 mld. kusů.

Několik málo členských států ale zaznamenalo vzestup spotřeby, konkrétně Polsko a Rumunsko. Nelegální trh zahrnující výrobu padělků a také pašování (jak originálních značek, tak padělků) je ale v Evropě na vzestupu, upozorňuje poslední obsáhlá studie, kterou tabákový koncern Phlip Morris International zadal poradenské firmě KPMG. Poté, kdy globální pandemie vážně narušila trasy mezi Asií a Evropou, po nichž se ve velkých objemech přepravovaly hlavně produkty „Made in China“ (ale i z jiných zemí), projevuje se nový trend: Organizovaný zločin přesouvá výrobu ze třetích zemí přímo do Evropské unie.

Rozhodující část trhu Evropské unie tvoří legální domácí spotřeba s podílem v rozmezí 85 – 87 %. Statistika za jednotlivé země zahrnuje také „zahraniční spotřebu“ (non-domestic), což je množství cigaret, které pro svoji potřebu vozí cizinci v rámci svých přeshraničních cest. Její legální objem v roce 2019 činil 31,2 mld. kusů (6,8 % spotřeby), avšak během pandemie, kdy byl tvrdě omezen přeshraniční pohyb, klesl na 18,5 mld. kusů (4,2 % trhu) Od roku 2021 ale opět roste, loni meziročně stoupl o 7 %. na 20,8 mld. kusů (tj. 4,8 % celkové spotřeby).

Studie KPMG uvádí také „nepovolené bílé cigarety“ (Ilicit Whites – IW). Ty se obvykle vyrábějí legálně, ale během přeshraniční přepravy na cílový trh se pašují do třetích zemí. Tam se dostávají k zákazníkům mimo legální distribuční kanály a prodávají se nezdaněné. Jejich spotřeba se snižuje od roku 2019 a loni dosáhla 7,4 mld. kusů.

A pak je zde ta nejbolavější část trhu – padělané a pašované zboží. I když spotřeba cigaret v EU soustavně klesá, pašeráci a padělatelé ve svých aktivitách nepolevují. Nelegální (nepovolená) spotřeba loni meziročně vzrostla o 0,7 %, tedy o 300 mil. na 35,8 mld. kusů. Pokud by se uvedený objem prodal legálně, členské státy by na dani z tabáku vybraly o 11,3 mld. eur více. Podíl nelegální spotřeby v EU zahrnující padělky a pašované cigarety (jak padělané, tak značkové) zvolna stoupá a v roce 2021 poprvé přesáhl 8 %, loni činil 8,2 %.

Z celkové nelegální spotřeby (47 %) v EU připadá skoro polovina na Francii. Jedním z důvodů je tamní extrémně vysoké zdanění a celkové zdražování (což není jenom francouzský problém).

V Česku se loni podle studie spotřebovalo 13,3 mld. cigaret, což bylo skoro o šestinu méně než v roce 2018. Nelegálních bylo asi 490 mil. kusů, což představuje 3,7 % celkové spotřeby, o 0,2 procentního bodu více než v roce 2021. Státní rozpočet tak přišel na spotřební dani a DPH zhruba o 2,3 mld. Kč, uvedla společnost Philip Morris ČR.

Statistikami „míchá“ Francie

Za unijním průměrem se skrývají značné rozdíly. Nelegální spotřeba totiž ve většině členských států soustavně klesá. Statistiku ale obrací „vzhůru nohama“ jediná země, a to Francie, třetí největší trh v Evropě podle celkové spotřeby cigaret. Zhruba každá třetí cigareta vykouřená ve Francii (loni 31 %) je nelegálního původu. V Británii je to 21 %, Irsku 24 %, vysoký podíl vykazují také Finsko s 15 % a Norsko s 12 %. Druhým největším odbytištěm nelegálních cigaret je Ukrajina, kterou experti KPMG zařadili do svého výročního přehledu poprvé. Třetí příčka patří Británii.

Značné množství nelegálních cigaret se na trh EU dostává nejen z Turecka, ale také z Alžírska. Díky přijetí přísnějších opatření na hranicích zeslábl příliv tohoto zboží z Běloruska.

Pašeráckými kanály se v roce 2022 na trh dostalo 13,6 mld. cigaret, což je meziročně o 6,2 % více a odpovídá 36,5 % nepovolené (nelegální) spotřeby proti 34,6 % v roce 2021. Největším odbytištěm pro pašeráky zůstává Francie (61 % celkové spotřeby pašovaných cigaret v EU). Avšak v uplynulém roce tento trh nejvíce vzrostl nikoli ve Francii, nýbrž hlavně v Německu, Španělsku a pak v celé řadě menších zemí, jako jsou Irsko, Belgie a Chorvatsko.

Nelegální výroba se přesouvá do samotné EU

Po pandemii se v nelegálním cigaretovém byznysu rýsuje důležitá změna. „Organizovaný zločin se přeorientoval z pašování produktů do Evropy na nelegální výrobu v samotných členských státech EU,“ vyjádřil se pro agenturu Reuters Cyrille Olive, který se ve společnosti British American Tobacco zabývá bojem proti nelegálnímu trhu.

Podle něj se padělatelé aktivizují hlavně ve Francii, Nizozemsku, Portugalsku, Slovinsku, Dánsku a také Česku. Vyrábějí napodobeniny značek, jako jsou Winston (Japan Tobacco), Marlboro (Philip Morris) nebo Dunhill a Imperial (BAT). Výroba krabičky obsahující 20 padělaných cigaret je v průměru vyjde na méně než jedno euro, přičemž se prodávají několikanásobně dráž (v závislosti na podmínkách konkrétního trhu).

Úřady v zemích Evropské unie loni zabavily rekordních 531 mil. kusů cigaret nelegálního původu, což bylo o dvě pětiny více než v roce 2020. Z uvedeného objemu bylo kolem 60 % vyrobeno na území EU. Evropský policejní úřad (Europol) sdělil, že jednotlivé národní úřady loni odhalily rekordní počet nelegálních cigaretových továren / výroben. Konkrétní údaj ale nesdělil. „Dodávky padělků z Číny a ostatních asijských zemí, které byly pro evropský trh hlavním zdrojem, během pandemie prudce klesly, což znamenalo významný podnět pro zřizování nelegálních výroben v samotné Evropské unii,“ říká Alex McDonald, šéf bezpečnostního oddělení britské společnosti Imperial Brands.

Ernesto Bianchi, jenž v Evropském úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) vede oddělení mezinárodních operací, soudí, že tento trend urychlila ruská agrese vůči Ukrajině. Ta byla velice důležitým centrem výroby padělaných cigaret a hlavní přepravní trasou pro produkty vyráběné v Rusku a Bělorusku. Válka tuto trasu narušila. Někteří padělatelé v EU „loví“ mezi ukrajinskými uprchlíky, které pak nelegálně zaměstnávají. Jedna z „podzemních“ továren byla nedávno odhalena a zlikvidována v městečku Roda de Ter 80 kilometrů od Barcelony, kde bylo zabaveno přes 11 tun tabáku a 7 360 krabiček cigaret. Velký úlovek se před časem zdařil také v italském městě Pomezia jižně od Říma, kde úřady v jedné z továren tamní průmyslové zóny objevily sklad s 82 tunami padělaných cigaret. Vyšetřovatelé v těchto výrobnách často nacházejí nejenom ukrajinské, ale také ruské či moldavské dělníky pracující dlouhé směny ve vysilujícím režimu, v krajně nezdravých prostorách se zazděnými okny, aby výrobu neprozradily výpary.

Tabákové koncerny odpovídají tím, že si pro boj s padělateli a pašeráky najímají týmy expertů a vzájemně si vyměňují získávané informace. Odmítají sdělit, jaké škody jim nelegální obchod způsobuje i kolik na boj s ním vynakládají. Pouze společnost Japan Tobacco uvedla, že na získávání informací a boj s černým byznysem dává „stamiliony dolarů“. Následně je předává Evropskému úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). „V rámci společnosti jsme zřídili specializovaný útvar, jehož úkolem je chránit naše aktiva, naše značky a potírat nelegální obchod,“ sdělil agentuře Reuters Vincent Byrne, bývalý detektiv zabývající se v minulosti organizovaným zločinem v Irsku pracující nyní pro Japan Tobacco.

 

Další články a mnoho zajímavého naleznete v Retail News 07-08.2023…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.