K nejoblíbenějším konzervovaným potravinám patří zelenina

Konzervované potraviny nakupuje téměř každá domácnost. Spotřebitelé jsou věrni svým osvědčeným produktům a značkám, zároveň ale nechtějí příliš utrácet. Oblíbené výrobky se proto snaží nakupovat za výhodnější ceny. Výrazně rychleji, než v předchozích letech stoupá podíl akčních prodejů i prodejů výrobků v rámci privátních značek, shodují se výrobci.

Šetří práci i čas, používáme je téměř všichni a jejich složení se čím dál častěji přizpůsobuje vyšším požadavkům a trendům zdravého životního stylu. K nejoblíbenějším konzervovaným potravinám patří zelenina, kterou nakoupilo za období od září 2022 do srpna 2023 podle průzkumu trhu metodou Spotřebitelského panelu GfK 96 % českých domácností. Na nákup kategorie se během daného období vydaly 16x a celkem za kategorii utratily přes 670 Kč.

Nejvíc kupujeme zeleninu a ryby

Osm z 10 domácností podle výše zmíněného průzkumu nakoupilo konzervované ryby nebo mořské plody, a to 7x ročně. Jejich průměrné roční výdaje přesáhly 480 Kč. Přes 70 % českých domácností si domů přineslo konzervované masné výrobky s průměrnou roční frekvencí sedm nákupů a celkovou útratou 390 Kč. Nejoblíbenější konzervované masné výrobky jsou paštiky, které se dostaly do nákupních košíků více než poloviny domácností.

Podobně pak sedm z 10 domácností nakoupilo nakládaná či pasírovaná rajčata, rajčatový nebo zeleninový protlak. V průměru realizovaly bezmála šest nákupů a celkem za kategorii zaplatily přes 200 Kč. Nejoblíbenější je rajský protlak s více než 50 % kupujících, více než třetina domácností nakoupila pasírovaná rajčata.

Téměř 60 % domácností nakoupilo kompoty a podobný počet kupujících pořídilo i hotová konzervovaná jídla. Hotová jídla jsme nakupovali 5x ročně a celková průměrná útrata činila 290 Kč, zatímco na nákup kompotů jsme se vydali v průměru 4x a utratili jsme za ně v průběhu roku přes 210 Kč. Přes polovinu domácností nakupuje džemy, a to v průměru 4x ročně. Celkové výdaje za kategorii se blíží k 250 Kč. Převládajícím typem balení jsou na daném trhu konzervy, jen u džemů a nakládané zeleniny dominují skleněné obaly. Více než 80 % výdajů na konzervované potraviny končí v hypermarketech, diskontech a supermarketech. Přitom diskonty jsou pro většinu kategorií nejdůležitějším nákupním místem.

Zdravější alternativy hrají prim

„V posledních měsících na potravinářském trhu zaznamenáváme zvýšený zájem o výrobky, které jsou prodávány za zvýhodněnou/akční cenu. Tato skutečnost odráží rostoucí citlivost našich spotřebitelů na cenovou hladinu. V období krize jsme očekávali významný přesun poptávky od prémiových značek, mezi které patří značka Franz Josef Kaiser, k cenově orientovaným značkám, případně ke značkám privátním. Poslední data, které máme k dispozici, nicméně ukazují, že naše obavy nebyly zcela naplněny. Například v sortimentu tuňáků a tuňákových salátů je tento trend opačný,“ uvádí Marie Novotná, marketingová manažerka společnosti Gaston.

Podle jejích slov jsou spotřebitelé věrni značkám, kterým důvěřují, jsou však citliví na cenu, proto je nakupuji ve výhodných baleních nebo za výhodnější cenu. Dalším trendem, které ve firmě Gaston sledují v oblasti spotřebitelského chování, je posun vnímání stravy jako takové. Stále více lidí začíná o svém jídelníčku uvažovat jinak. „Prosazují se zdravější alternativy jednotlivých pokrmů. Roste poptávka po tuňákových salátech, výrobcích z ryb v olivovém oleji, a také ovoci v ovocné šťávě nikoli ve sladkém nálevu. I to má však své limity v nákupních cenách surovin, které v případě výše zmiňovaného olivového oleje rekordně narostly,“ dodává Marie Novotná.

Zvyšuje se zájem a poptávka po produktech, ze kterých dokáže každý vykouzlit doma lahodný pokrm během krátké chvíle. Takovými výrobky jsou i hotové omáčky na těstoviny, těstoviny a pesta značky Franz Josef Kaiser, nebo již zmíněné tuňákové saláty. Pod značkou Franz Josef Kaiser přicházejí pravidelně na trh novinky, jednou z nich jsou v poslední době ovocné produkty, u jejichž výroby je nahrazován dříve používaný sladký nálev za ovocnou šťávu, nejsou dále přislazovány. Další novinkou jsou řecké olivy marinované v oleji s kořením, balené v praktickém sáčku „ready to eat“.

Privátní značky na vzestupu

„Privátní značky hrají na trhu konzervovaných a sterilovaných potravin významnější roli než na rychloobrátkovém trhu celkem. V průměru představují 40 % daného trhu ve výdajích,“ uvedla Hana Paděrová, Konzultant průzkumu Spotřebitelský panel GfK.

„V našem segmentu výrobků jsme byly v předchozích letech svědky trendů jako je bio, vegan a podobně, což v posledním roce zcela upadá a zákazník „jde“ především po ceně, nakupuje výrobky, které zná, zvykl si na ně a věří jim. Vzhledem ke kupní síle nechtějí spotřebitelé experimentovat a zaměřují se na akční nabídky obchodníků. Zcela jistě je znatelný odliv od prémiových značek k privátním značkám. Pohledem obchodníků nejsou privátní značky tolik zatížené marží, a proto jsou i cenově zajímavé pro koncového zákazníka. Sledujeme tedy, že podíl prodeje v privátních značkách stále stoupá,“ popisuje Jiří Janča, sales director společnosti PT servis konzervárna.

„Vše je jen otázkou kupní síly a všichni víme, že když zákazník začíná šetřit, tak na prvních místech jsou bohužel potraviny,“ je přesvědčen Jiří Janča. Stejně jako ostatní výrobci se i PT servis snaží co nejvíce eliminovat umělé přísady a soli ve svých produktech. „Kupodivu ale toto nevychází z podnětu zákazníka, jako to bylo patrné před pár lety, ale chceme být na tuto variantu připraveni. Konzervované potraviny mají i konzervativního zákazníka, který se jen těžce přesvědčuje, že konzervovaný neznamená s konzervanty, proto v posledních letech spotřebitel, alespoň u nás, neexperimentuje a sahá po výrobcích, které zná a nakupuje je opakovaně. To jsou paštiky, masové konzervy, utopenci nebo hotová jídla a zelenina,“ doplňuje Jiří Janča.

Komfortní domácí vaření

V souvislosti s rostoucími cenami potravin se znovu výrazně objevuje trend domácího vaření. „U konzervovaných potravin je dlouhé roky zažité, že nejsou na první pohled příliš lákavé. My se proto zaměřujeme na chuť, která je naší prioritou. Trendem, který sledujeme a se kterým pracujeme, je, že lidé si stále chtějí vařit a připravovat jídlo, ale zároveň vyžadují jasné a srozumitelné návody a chtějí si veškerou práci ohledně domácího vaření maximálně zjednodušit. My takovým zákazníkům umíme ty nejsložitější a časově nejnáročnější věci při vaření usnadnit a připravit z kvalitních surovin za ně,“ říká Ondřej Dufek, Product Manager značky Živina.

Ze sortimentu firmy Živina patří mezi nejoblíbenější u spotřebitelů kimchi, které značka více přizpůsobila evropským chutím, dále pak různé asijské omáčky, jako je Pad Thai, Teriyaki nebo přírodně fermentovaná “Sójovka”. Letos se objevilo na trhu hned několik novinek pod značkou Živina, mezi nimi například dárkové balíčky a speciální balíčky určené přímo na vaření oblíbených jídel, k omáčkám přibyly různé nudle, ke kterým už stačí dodat jen zeleninu, tofu či jiný protein. „Přišli jsme také s celou řadou dipů, sals, květákovým kimchi, ale také s rostlinnou majonézou, která vznikla ve spolupráci se šéfkuchařem Markem Fichtnerem. V příštím roce nás čeká třeba série základů pro indická jídla, rozšíří se nabídka hořčic,“ shrnuje Ondřej Dufek.

Hit jménem Kimchi

„Vliv cestování a tzv. K-popu neboli korejské kultury, nové kulinářské trendy inspirované Asií, typu oblíbených poké bowls a podobně, vyzdvihly v poslední době do popředí zájmu zákazníků kvašený korejský zeleninový salát Kimchi, který pod značkou Beavia nabízíme obchodním partnerům pod všemi certfikacemi: TUV Sud – IFS food, vegan, bez lepku, laktózy,“ uvádí Kamila Lhotáková, marketingová manažerka společnosti I love Hummus, která populární kimchi dodává. Poptávka po jejich produktu, nabitého vitaminy, probiotiky a dalšími zdraví prospěšnými látkami, neustále roste, jak u samotných spotřebitelů, tak ze strany obchodníků, kteří projevují zájem o jeho výrobu pod svými privátními značkami. „Pod značkou Beavia nabízíme širokou nabídku pro partnery, a to v bio či konvenční kvalitě, celou řadu příchutí (Kimchi pálivé, nepálivé, z hlávkového zelí, s jablkem). Beavia dále představila ambientní produkty v podobě Kimchi a kvašené červené řepy, které lze mít v obchodě umístěny jen na regále, nikoli v chladícím boxu,“ vyjmenovává Kamila Lhotáková.

Největší předvánoční novinkou I love Hummus je omáčka Yumchi, která propojuje českou i exotické kuchyně. Obsahuje superpotraviny jako česnek, chilli, zázvor, cibuli, které jsou kromě chilli do omáčky přidávány v čerstvém stavu, aby si zachovaly většinu cenných látek.

 

Další články a mnoho zajímavého naleznete v Retail News 12.2023…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.