GS1 slaví 50 let

Standardní čárový kód GS1 pro označování produktů je s námi už půl století. Zavedení mezinárodního datového nosiče se zakódovaným číslem obchodní položky BBC zařadila mezi 50 nejdůležitějších událostí ve vývoji světové ekonomiky. Snímání čárového kódu na pokladně znamenalo revoluci v maloobchodu s obrovským dopadem do celého dodavatelského řetězce, do ekonomiky i do společnosti.

Dne 3. dubna 1973 lídři průmyslu v USA zvolili jednotný standard pro identifikaci výrobků. Z osmi soutěžních návrhů vybrali symbol UPC, Universal Product Code, který vytvořila společnost IBM; v jejím týmu byl i vynálezce čárového kódu N. J. Woodland, který svůj objev patentoval již v roce 1952. Historicky první načtení čárového kódu proběhlo v červnu 1974 v supermarketu v americkém Ohiu. Kód byl umístěn na balíčku žvýkaček Wrigley’s. Ve stejném roce standard nastoupil cestu do Evropy. Na základě původního čárového kódu UPC vznikl nový datový nosič, čárový kód EAN-13, umožňující globální využívání standardní třináctimístné identifikační struktury.

V roce 1977 v Bruselu vznikla organizace, která dala čárovému kódu ikonický název EAN. Organizaci s názvem European Article Numbering Association, E.A.N.A., založilo 12 evropských států. V roce 1983 se Československo stalo 19. členem EAN International a byl mu přidělen prefix 859. Těmito číslicemi začíná globální číslo obchodní položky (GTIN) každého výrobku registrovaného u nás, resp. identifikátor společnosti, která produkt uvedla na trh (Global Company Prefix, GCP). Číslo GTIN je uvedené pod čárovým kódem, který umožňuje jeho strojové načtení již padesát let.

Roku 2005 došlo ke sloučení americké organizace s EAN International; tak se zrodila globální standardizační organizace GS1. U nás následně proběhla transformace EAN Česká republika na GS1 Czech Republic.

Během desetiletí se standard rozvinul do komplexního systému pro automatickou identifikaci, sběr a sdílení dat. Systém GS1 zvyšuje efektivitu dodavatelských řetězců v maloobchodu, zdravotnictví a dalších sektorech. Umožňuje bezpapírovou obchodní komunikaci, snižuje chybovost, šetří náklady a chrání bezpečnost spotřebitelů a pacientů po celém světě.

 

Zdroj: GS1 Czech Republic

Praha, 5. dubna 2023