Unikátní zaměstnanecká zero food-waste kantýna Albert v Nových Butovicích, ve které se vaří z neprodaných potravin, slaví třetí výročí své existence. Za tři roky provozu se díky kantýně podařilo zachránit 44 tisíc kilogramů potravin a připravit z nich více než 38 000 porcí plnohodnotných jídel pro zaměstnance a tisíce porcí občerstvení pro interní i externí eventy.
Koncept zero food-waste kantýny staví na každodenním využití čerstvých potravin z prodejny, od zeleniny a ovoce, až po maso a další suroviny, kterým se blíží datum spotřeby. Každý pracovní den v kantýně začíná výběrem surovin přímo v prodejně. Celé menu tak šéfkuchař vymýšlí až ráno na místě, jen pár hodin před výdejem strávníkům. „Je to pestrá práce v tom, že je každý den jiný, není možné odhadnout, které kombinace surovin na mě budou čekat další den. Jen v málokteré práci může kuchař takhle často experimentovat,“ vysvětluje šéfkuchař Stanislav Vaněček. Denně pro zaměstnance z prodejny i přilehlé kanceláře připravuje polévku a dvě hlavní jídla.
O obědy je mezi zaměstnanci zájem, tradičně největší úspěch mají české klasiky. Sázka na jistotu je řízek nebo sekaná, oblíbený je také obalovaný květák s brambory a tatarkou. Vaření pro kolegy ale není jen o přípravě jídel, ale i o radosti z toho, když chutná. „K pochvale kolegové využívají například nástěnku v jídelně, kam mi píšou vzkazy. Nejlepší zpětná vazba je pro mě ale prázdný talíř,“ dodává.
Za tři roky fungování byly v kantýně připraveny tisíce porcí jídel. Nejde však jen o efektivní využití surovin a každodenní kulinářskou kreativitu, ale i o širší závazek ke snižování plýtvání a podpoře udržitelnosti. „Nejlepším způsobem, jak zachránit neprodané potraviny krátce před datem spotřeby, je proměnit je v chutné jídlo. Proto jsme rozvinuli koncept večerního darování, díky němuž se jídlo z obchodů dostává do kuchyní azylových domů a dalších institucí. Zero food-waste kantýna je dalším příkladem toho, jak lze suroviny rychle využít a nabídnout zaměstnancům zdravé pokrmy. Za dobu své existence se naše kantýna stala inspirací pro udržitelné vaření a šéfkuchař Standa v ní připravil i menu na několik významných akcí,“ uvádí Jiří Mareček, ředitel komunikace a udržitelnosti obchodů Albert.
Kromě kantýny Albert zachraňuje potraviny i ve svých prodejnách, kde začal na jaře tohoto roku po úspěchu banánového chlebíčku péct koláče z neprodaného ovoce a pizza snack z odkrojků uzenin. Chutné pečivo v rámci tohoto food upcycling programu každoročně zachrání další desítky tun surovin.
Zdroj: Albert Česká republika, s.r.o.
Praha, 21. srpna 2025