30 let úspěšné výroby i prodeje

Společnost Wanzl z Hněvotína oslaví letos v srpnu třicáté výročí existence. V současnosti je nejenom dlouhodobě klíčovým hráčem v oblasti vybavení prodejen, ale i významným výrobcem logistických řešení pro české i nadnárodní partnery.

Firma, která vyrostla doslova na zelené louce, dnes pravidelně generuje roční obrat více než 1,25 miliardy korun. Všechny úspěchy, kterých Wanzl v České republice za ta léta dosáhl, jsou založeny na výsledcích každodenní poctivé práce našich zaměstnanců. Od kterativních aktivit ve vývoji a marketingu, přes činnosti související s trhem v oblasti nákupu a prodeje, až po vlastní realizaci produktů a služeb, kterou mají na starosti kolegové z výroby, logistiky, kvality a servisu.

„Na dnešním vysoce konkurenčním trhu jsou právě kvalitní a kvalifikovaní zaměstnanci tou hybnou silou, která přináší výsledky v budoucnosti. A v tom případě se těším na výzvy pro dalších třicet let, protože Wanzl měl vždy na kom stavět,” uvedl Ing. Marek Ryšavý, jednatel společnosti.

První léta existence firmy byla silně spojena s dynamickým rozvojem maloobchodních prodejen po pádu komunismu u nás. Wanzl dodával stovky metrů prodejních regálů, tisíce nákupních vozíků a košíků, instaloval vstupní zařízení a navrhoval design supermarketů i hypermarketů.

Původní čistě obchodní orientace firmy se s výstavbou výrobní haly posunula k produkci nákupních vozíků. Ten první z roku 1997, který se kompletně vyrobil v Hněvotíně, byl oblíbený dětský nákupní vozík DR22. O dva roky později už firma vyráběla i paletové systémy a další zboží.

Kvalitní výrobky, spolehlivost v dodávkách i umístění České republiky rozhodly o vybudování závodu se specializací na logistické prostředky právě v Hněvotíně. Firma si prošla několika etapami výstavby, kdy narostla z 3.500 m2 plochy až na 30.000 m2 a to včetně jedné z největších galvanoven ve střední Evropě.  V květnu 2006 vyrobil Wanzl první přepravní kontejner pro logistiku, kterých do současnosti expedoval v různých provedeních cca 130.000 kusů.

Posledním velkým krokem v rozvoji společnosti byla výstavba dalšího závodu, kde se soustředila výroba dvoudimenzionálních dílů pro celou Evropu. Tyto díly, jejich přesnost a preciznost zpracování, jsou klíčové pro širokou škálu dalších výrobků, které koncern Wanzl vyrábí.

 

Zdroj: WANZL spol. s.r.o.

Praha, 5. července 2021