Albert letos navýší pravidelné dary potravinovým bankám o více než polovinu

Spolupráce Alberta a potravinových bank má delší historii, začátky sahají do roku 2011. Prodejny ve vzájemné spolupráci s Českou federací potravinových bank proces darování vylepšují a letošek je z tohoto pohledu úspěšným rokem.

Obchody Albert darovaly od začátku roku do října potravinovým bankám 557 tun potravin a další desítky tun drogistického zboží. Jedná se o meziroční navýšení darů o více než 60 procent. Do konce roku by Albert rád daroval bankám celkově 680 tun potravin. V sobotu 21. listopadu se také vybrané prodejny Albert zapojí do Sbírky potravin a jako každý rok budou mít možnost přispět lidem v nouzi také sami zákazníci.

Letošní Sbírka potravin proběhne ve ztížených podmínkách, kdy je vstup do prodejen omezen dle vládního nařízení. Počet dobrovolníků se sníží na nezbytné minimum a jsou striktně dané hygienické podmínky. „Spolupráce s potravinovými bankami je pro nás velmi důležitá a jsme rádi, že se nám daří potravinové dary ve vzájemné spolupráci neustále navyšovat. Zároveň je důležité, aby i v současných podmínkách proběhla Sbírka potravin. Tu jarní jsme po vzájemné dohodě neuspořádali a nyní předem děkujeme zákazníkům, kteří se do sbírky zapojí a pomůžou dobré věci,“ vysvětluje Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert. Obchodník odhaduje, že do konce roku daruje bankám celkem téměř 700 tun neprodaných potravin.

Kromě potravinových bank daruje Albert neprodané pečivo a ovoce a zeleninu jako krmivo pro zvířata. Se zákazníky spolupracuje Albert na iniciativě „Pomozte nám neplýtvat“ a zboží těsně před expirací prodává s 30% slevou. Padesátiprocentní slevu na pečivo dvě hodiny před zavírací dobou pak zavedl Albert v tomto roce ve všech supermarketech, tedy malých obchodech. Mezi budoucí plány patří spolupráce se start-upem Nesnězeno, který se inspiroval zahraniční společností „Too good to go“. S tou již spolupracuje například Albert Heijn v Holandsku.

Pomoci potřebným může každý

I letos se Albert zapojí do Sbírky potravin. Letošní ročník je již osmým a v žádném z nich obchodník nechyběl. V sobotu 21. listopadu budou moci zákazníci ve 49 prodejnách Albert darovat potřebným trvanlivé potraviny a drogerii. Nejvíce pomohou potraviny jako jsou konzervy, polévky, rýže, luštěniny, dětská výživa, těstoviny nebo olej. Kromě toho je vhodná také základní a dětská drogerie. Vybrané potraviny jsou po nákupu převezeny do potravinové banky k roztřídění a kontrole. Následně jsou připraveny k předání odběratelským neziskovým organizacím. Produkty pak putují těm nejohroženějším skupinám.

 

Zdroj: Albert Česká republika, s.r.o.

Praha, 21. listopadu 2020