Albert na Chodově nabízí bezobalový systém

Novinku v bezobalovém nakupování spouští Albert v prodejně na pražském Chodově. Zákazníci zde mohou vybírat a nakupovat z – na českém trhu – nejširšího sortimentu suchých potravin či drogistického zboží do speciálních opakovaně plnitelných nádob. Jde o další krok Alberta v oblasti udržitelnosti.

Bezobalový prodej a nové technologické řešení představuje Albert ve spolupráci s českou společností MIWA. Bezobalová stěna nabízí komfortní nákup bez jednorázových obalů. Součástí tohoto bezobalového systému jsou také nádoby vybavené chytrou technologií, které odpovídají logistickým i hygienickým požadavkům zákazníků v maloobchodě.

Chodovský hypermarket Albert má nyní v nabídce více než 80 položek, ze kterých mohou zákazníci vybírat. U potravinového zboží si mohou zvolit, zda využijí chytrých uzavíratelných nádob, které jsou znovupoužitelné, nebo přijdou s vlastní nádobou. Nabízené chytré nádoby u potravin jsou zálohované a je možné je vrátit. U bezobalové drogerie a kosmetiky značky jsou k dispozici opakovaně plnitelné nádoby pro sypké zboží a speciální dózy pro tekuté položky.

„Bezobalový prodej, který je založený na opakovaném používání stejných obalů, je dalším udržitelným krokem. S napětím očekáváme, jak zákazníci bezobalový nákup přijmou a začnou jej opakovaně využívat. S českými dodavateli a společnostmi MIWA a Tierra Verde představujeme koncept, který nechává nahlédnout do jedné z možných budoucností prodeje suchých potravin. Tento koncept je ve světě českých hypermarketů zatím ojedinělý a jsme rádi, že právě v chodovské prodejně, která před několika lety vyhrála ocenění v Diamantové lize kvality jako nejlepší česká prodejna, jej můžeme představit. Děkujeme za spolupráci všem dodavatelům, kteří nám s realizací pomáhali a pomáhají. A zákazníkům přejeme příjemné nakupování,“ říká Martina Černá, ředitelka pro udržitelnost a zdraví v obchodech Albert. Prvním obchodem, kde Albert nakupování suchých plodů či luštěnin z násypníků otestoval, byl hypermarket v pražských Butovicích. Nově představený systém je ovšem ještě propracovanější.

Potraviny v bio kvalitě i kosmetika

Technologii násypníků pro Albert dodala česká společnost MIWA. Ekologická stopa tohoto systému je o 71 % nižší než u klasické distribuce v jednorázových obalech.¹ Systém pro tekutou drogerii dodala společnost Tierra Verde.

Bezobalový systém v Albertu nabízí hned několik modulů. V těch potravinových najdou zákazníci suché zboží od snídaňových směsí, přes ořechy, vločky, obiloviny, těstoviny, luštěniny až po semínka. Většina surovin je k dostání v bio kvalitě a téměř polovinu tvoří produkty privátní značky Nature´s Promise, která nabízí kvalitní suroviny pro zdravý životní styl. V sekci sypké drogerie je k zakoupení například prací prášek nebo jedlá soda, sortiment tekuté drogerie nabízí kromě pracích a čistících prostředků také základní tekutou kosmetiku jako mýdlo nebo šampon.

Výsledky udržitelných aktivit

Albert díky svým projektům v oblasti udržitelnosti za poslední tři roky dosáhl snížení uhlíkové stopy o téměř 20 procent. V oblasti redukce plastových obalů jen loni ušetřil 192 tun plastu u ovoce a zeleniny. Dále šetřil obaly také v logistice například používáním inovací, jako jsou textilní dvířka na přepravních klecích či zmenšováním plastových obalů u masa. Dalšími projekty v oblasti ekologie jsou kompostéry na organický odpad, které fungují v rámci dvou desítek prodejen, letos navíc Albert začal s testováním poddřezových separátorů na předčištění odpadní vody. V rámci digitalizace pak zavedl elektronické cenovky šetřící papír nebo možnost digitální účtenky v mobilní aplikaci Můj Albert.

1. Nezávislá analýza (LCA studie, tj. vědecky uznávaná metoda analýzy životního cyklu) vypracovaná v roce 2018 týmem expertů Vysoké školy chemicko-technologické.

 

Zdroj: Albert Česká republika, s.r.o.

Praha, 27. října 2021