Česká republika má svůj čárový kód již 40 let

Národní prefix 859 z čísla obchodní položky (výrobku) GTIN zakódovaného v čárovém kódu EAN označuje české dodavatele od roku 1983.Zapojení Československa umožnilo našim firmám export do západních zemí.

Díky čárovému kódu a globálním standardům Systému GS1 je denně na kasách celého světa automaticky načteno zhruba 10 mld. položek. Čárový kód naprosto změnil svět maloobchodu, logistiky a později i zdravotnictví a dalších sektorů. Jednoznačná identifikace produktů a služeb se celosvětově datuje od roku 1973. Pomáhá zjednodušit komunikaci mezi subjekty, sdílet transakční a produktová data, označovat zdravotnické prostředky a léčivé přípravky. Je základním předpokladem k úspěšné digitalizaci a odstraňování papírové komunikace.

O GS1 Czech Republic

GS1 Czech Republic je neutrální a nezisková organizace řízená uživateli. Tuzemské zastoupení globální standardizační organizace GS1 je jediným licencovaným pracovištěm pro registraci do Systému GS1 na území ČR. S výbornou znalostí specifik trhu na lokální a globální úrovni poskytuje podporu pro implementaci standardů GS1 více než 10 000 uživatelům.

O systému standardů GS1

Standard GS1 je celosvětově nejrozšířenějším identifikačním a komunikačním standardem. Pro představu, počet unikátních produktů označených číslem GTIN (Global Trade Item Number, globální číslo obchodní položky) činí po celém světě přibližně jednu miliardu. Z maloobchodu a logistiky se standard GS1 rozšířil do dalších sektorů, zejména zdravotnictví. Od prosté identifikace zboží a automatického sběru dat začal podporovat také jejich sdílení napříč dodavatelským řetězcem. O zavádění standardů GS1 a podporu každé ze dvou milionu firem globálně registrovaných v GS1 se stará 116 poboček ve 150 zemích světa.

 

Zdroj: GS1 Czech Republic

Praha, 3. listopadu 2023