Česko-portugalská obchodní komora zahajuje svou činnost

V úterý 21. března oficiálně zahájila svou činnost Česko-portugalská obchodní komora. Samotnému zahájení činnosti přitom předcházela řada přípravných aktivit.

ČPOK byla za iniciace a podpory její excelence Manuely Franco, portugalské velvyslankyně v České republice, založena v březnu minulého roku se sídlem v Praze. Předsedou komory se stal Bořivoj Líbal a místopředsedou Pedro Rocha Gonçalves.

V souvislosti se zahájením činnosti spouští ČPOK také webové stránky www.czptchamber.eu, prostřednictvím kterých bude komora provozovat svou činnost, čímž chce podpořit zejména další rozvoj obchodní a kulturní spolupráce mezi Českou republikou a Portugalskem, a vytvořit tak prostor pro společnou diskuzi.

„Hlavním cílem komory je napomáhat všestrannému rozvoji vzájemného obchodu a spolupráce mezi českými a portugalskými podnikatelskými subjekty, jakož i podporovat nepodnikatelské subjekty při jejich aktivitách v obou těchto zemích,“ uvádí portugalská velvyslankyně Manuela Franco.

Bořivoj Líbal (předseda ČPOK), který má k Portugalsku velmi blízký vztah, dodává: „Portugalsko mám rád, a to nejen kvůli místnímu klimatu a lidem. V Lisabonu jsem mimo práv studoval také portugalštinu a poznal mnoho velmi zajímavých lidí, kteří ovlivnili můj pohled na svět. Své předsednictví vnímám jako osobní závazek spočívající ve vytvoření platformy, která bude fungovat a bude prospěšná pro všechny její členy. Portugalsko a Česká republika mají k sobě ve spoustě ohledů daleko blíže, než by se mohlo zdát z jejich vzdálenosti na mapě Evropy.“

Pozn: Bořivoj Líbal je mimo jiné také řídícím partnerem mezinárodní advokátní kanceláře PwC Legal.

Pedro Rocha Gonçalves (místopředseda ČPOK), který pochází z portugalského města Porto a již 15 let žije v České republice, již považuje za svůj druhý domov, říká: „Roli komory vnímám především na poli byznysu, kdy můžeme pomoci společnostem podnikajícím v obou zemích, a to ve formě poradenství, koordinace jednání či různých kampaní. Chceme pomoci oběma zemím se k sobě vzájemně přiblížit“.

Pozn: Pedro Rocha Gonçalves je mimo jiné finančním ředitelem stavební společnosti MOTA-ENGIL CENTRAL EUROPE Česká republika, a.s.

 

Zdroj: Česko-portugalská obchodní komora, z.s.

Praha, 22. března 2017