COOP nasazuje samoobslužné pokladny s AI

Jako první využije samoobslužné pokladny vybavené kamerami a AI od společnosti Novum Global obchod v Černé za Bory, Jednoty Pardubice. Nové pokladny díky AI kromě prevence před nepoctivci usnadní i nákup zákazníkům. Ti už nebudou muset složitě vyhledávat z katalogu ovoce a zeleniny, protože umělá inteligence sama rozpozná jaké zboží si vybrali.

Samoobslužné pokladny jsou trendem dnešní doby. Jejich užívání zrychluje standardní fungování obchodů a jsou nutnou podmínkou pro provoz automatizovaných prodejen 24/7, které COOP nyní masově nasazuje.

Zároveň jsou tyto pokladny i výzvou pro obchodníky, protože při jejich využívání hrozí vyšší riziko krádeží. Zákazníky zase trápí někdy složité vyhledávání konkrétního druhu zboží.

Pokladny Novum Global díky nasazení umělé inteligence integrované v pokladně se s oběma problémy z velké části umí vypořádat

„Průzkumem trhu jsme identifikovali čtyři nejčastější scénáře, jaké zloději využívají u samoobslužných pokladen. U váženého zboží zkoušejí označovat na pokladně levnější položky. Dalším trikem je přelepování kódů či přikládání levné položky společně s drahou. Třetím nejčastěji využívaným způsobem je platba jen za část nákupu a konečně často zloději placení kartou jen předstírají,“ vysvětluje zástupce dodavatele pokladen a zároveň ředitel obchodně projektového týmu Novum Global, pan Jakub Jeřábek. Tradiční samoobslužná pokladna je na tento postup krátká, protože je založena jen na kontrole prostřednictvím srovnávání váhy zboží. Díky integraci pokladny s kamerovým systémem a umělou inteligencí pokladna Novum Global při nákupu kontroluje zboží i vizuálně. „Pokud například někdo vkládá na pokladnu spojenou s váhou hroznové víno, které označí jako mrkev, pokladna jej na záměnu automaticky upozorní. Pokud přesto pokračuje v nákupním procesu, pokladna upozorní obsluhu či v případě prodejen 24/7 pult centrální ochrany. Stejně pokladna reaguje na situaci, kdy je přelepený kód, či zákazník záměrně zkouší skenovat společně levnou a drahou položku,“ doplňuje Jakub Jeřábek. Kamera spojená s pokladnou zabírá celý prostor pokladní zóny a zákazník při nákupu sám vidí na obrazovce, že jej systém sleduje. To je další velmi důležitý prvek prevence.

Podle dosavadních statistik sítě COOP jsou případy krádeží v automatizovaném provozu zatím minimální, s rozvojem tohoto moderního stylu nakupování však roste i počet lokalit a tím i tlak na co nejlepší zabezpečení. Nasazení pokladen s AI a jejich propojení s PCO proto považuje Lukáš Němčík, ředitel marketingu a rozvoje sítě COOP, za logický krok v dalším rozvoji konceptu 24/7.

„Samozřejmě je důležitá prevence před krádežemi, na systému však oceňujeme i zvýšení pohodlí zákazníků. Ti se nově nemusí probírat dlouhým katalogem ovoce i zeleniny, protože AI samo vybraný druh rozpozná,“ vysvětluje Lukáš Němčík. Detailní pohled ukazuje, že díky překážkám spojeným se vstupem přes bankovní identitu, využití AI a vzdálené kontroly přes PCO, se jedná o velmi funkční řešení, které potencionální zloděje odrazuje od krádeží v automatizovaném režimu.

Pokladny s detekcí krádeže jsou zatím v Evropě v ostrém provozu například v Litvě na provozovnách řetězce  IKI nebo v Polsku v obchodech Interspar.

COOP patří aktuálně mezi největší inovátory v rámci českého maloobchodu a umělou inteligenci začíná využívat i při sledování zákazníků v rámci celých obchodů. „Jsme tradiční česká síť s kořeny v 19. století, troufám si však říci, že v oblasti využívání moderních technologií se nám podařilo a daří být na českém trhu skutečným průkopníkem, spolupráce s Novum Global je dalším krokem v této strategii,“ uzavírá Lukáš Němčík.

Možnosti nových pokladem si mohou vyzkoušet i návštěvníci Retail Summitu na stánku Asociace pro inovaci retailu, kde společnost Novum Global bude předvádět samoobslužnou pokladnu s těmito funkcionalitami.

 

Zdroj: Skupina COOP

Praha, 25. března 2024