DACHSER: řešení pro bezpečnou nakládku

Mezinárodní poskytovatel logistických služeb DACHSER přináší do logistiky již více než 85 let nové nápady a často tak určuje trendy v celém oboru. Jednou z  inovativních praktických pomůcek jsou také vymezovací pytle s recyklovanou náplní používané při nakládce. Každý rok se v evropské síti společnosti této pomůcky pro zabezpečení nákladu využije více než 40 000 kusů. Toto řešení je součástí systému efektivní a bezpečné konsolidace zásilek v síti sběrné služby firmy a je plně v souladu s principy udržitelného rozvoje společnosti.

Efektivní konsolidace zásilek je ve společnosti DACHSER postavená na husté logistické síti evropských poboček a systému přímých linek a neobejde se bez dokonalého plánování. K tomu si firma vyvíjí svoje vlastní IT na míru svým potřebám a potřebám svých zákazníků, které umožňuje dokonalé využití každého centimetru ložné plochy. Cílem je minimalizovat počet tzv. prázdných kilometrů a maximalizovat využití ložné plochy na každé lince.

„Přeprava většiny zásilek naší sběrné služby je realizovaná ve výměnných nástavbách, které v soupravě dvou nástaveb s jedním tahačem mají přibližně dvojnásobnou kapacitu než běžný návěs,“ říká Ing. Jan Polter, MBA, obchodní a marketingový ředitel DACHSER Czech Republic a. s., a dodává, „abychom plně využili jejich kapacitu a zároveň zajistili bezpečnou přepravu často křehkého zboží našich zákazníků, vyvinuli jsme nejrůznější přípravky a pomůcky. Patří mezi ně právě vymezovací pytle, ale i speciální vymezovací a nakládkové tyče.“

Vymezovací pytle jsou vyrobené z látky běžně používané na protipovodňové vaky a mají objem 80 litrů. Jsou naplněné použitými fóliemi, které pobočky DACHSERU takto recyklují a tím šetří náklady a zdroje. Dají se snadno naformovat do požadovaného tvaru a stlačit tak, jak je to zapotřebí pro vyplnění mezer mezi naloženými paletami, aby byl náklad na ložné ploše dobře zabezpečen.

Vymezovací tyče společnosti DACHSER jsou potažené neklouzavým umělohmotným povrchem a mají přiřazený čárový kód pro lepší interní sledování a inventury. Takových vymezovacích a nakládkových tyčí DACHSER v kamionech a výměnných nástavbách ročně použije okolo 7 000 kusů.

„Podnikáme veškeré kroky pro to, aby zboží v naší síti proudilo efektivně a bezpečně, a naše opatření jdou daleko nad rámec zákonných nařízení,“ vysvětluje Jan Polter, a dodává, „naši pracovníci jsou pravidelně proškolování jak interními lektory, tak i renomovanými externími agenturami, a u našich zákazníků, kteří nesou za zabalení zboží odpovědnost, působíme také jako zkušení konzultanti. Inovace v oblasti zabezpečovacích pomůcek pro nakládku jsou dílčí, nicméně velmi důležitou součástí celého procesu efektivní konsolidace a bezpečných přeprav.“

Praha, 6. května 2017