E-shopy trápí záměny při vyskladňování zboží, vyřešit je dokáže skladový systém

Podle výzkumu společnosti Grit více než polovina českých e-shopů považuje za svůj největší problém ve skladu záměny zboží při vyskladňování. Vyřešit je přitom dokáže skladový systém, což dokazuje příklad distributora potravin Orkla Food Ingredients Česko. Firmě, kterou záměny dlouhodobě trápily, se po nasazení skladového systému ani jednou nestalo, že by skladníci zaměnili zboží.

Norský distributor surovin a ingrediencí pro pekaře a cukráře Orkla Food Ingredients Česko řešil ve svém skladu stejný problém jako tisíce jiných e-shopů – svým zákazníkům nezdravě často dodával špatné zboží. „Spousta našeho zboží má stejné nebo podobné obaly, takže lidé se při příjmu či výdeji snadno spletli,“ uvedl k tomu Michal Cirok, referent logistiky firmy.

K podobným problémům nejčastěji dochází ve skladech, ve kterých evidenci zboží řeší pomocí papírové evidence nebo skladových modulů v ERP systémech. „Taková řešení obvykle neumí automaticky evidovat skladové lokace, takže pozice zboží do systému zadává člověk ručně. A není výjimkou, že se tento člověk ve změti čísel splete,” okomentoval situaci Tomáš Kormaňák, produktový manažer Lokia WMS.

Příjem a výdej zboží i zadávání skladových pozic do informačního systému přitom lze automatizovat pomocí skladového systému neboli WMS. S využitím on-line čteček čárových kódů a plnohodnotného WMS skladníci při příjmu zboží načítají čárové kódy a při výdeji kontrolují expedované zboží podle objednávky. Dojde tím ke snížení chybovosti, přesné evidenci umístění naskladněného zboží, urychlení výdeje i snížení počtu vratek.

Orkla Food Ingredients Česko po nasazení skladového systému Lokia WMS úplně eliminovala záměny zboží. „Opravdu si nepamatuji, že bychom po zavedení skladového systému vychystali špatnou objednávku z důvodu záměny zboží. O 60 % klesl i celkový počet chybně vychystaných objednávek. Navíc si všímám, že skladníci teď pracují rychleji,“ potvrdil Cirok.

Skladový systém přitom neřeší jen záměny zboží, ale pomáhá firmám také s dalšími velkými problémy skladového hospodářství – například zlepšuje přehled o stavu zásob na skladě v reálném čase, umožňuje jednoduše naskladnit zboží z vratek nebo sleduje expirace zboží, což má zejména u potravinářů zásadní roli.

„Pokud chce kterákoliv firma zpřehlednit své skladové hospodářství a zvýšit rychlost a přesnost práce, je pro ni skladový systém ideální řešení. Za sebe pak můžu doporučit službu Lokia WMS, kterou používáme my,“ zakončil Cirok.

 

Zdroj: Grit

Praha, 28. ledna 2020