IKEA do roku 2021 ukončí prodej jednorázových alkalických baterií

Společnost IKEA si dala závazek, že bude lidi inspirovat a pomáhat jim žít zdravějším a udržitelnějším způsobem. Proto do října 2021 vyřadí ze své nabídky všechny jednorázové alkalické baterie. Tímto rozhodnutím chce IKEA motivovat spotřebitele, kteří používají baterie často, aby přešli na baterie dobíjecí. Pravidelným a dlouhodobým používáním dobíjecích baterií mohou zákazníci ušetřit i snížit množství odpadu v domácnosti.

Hned několik současných srovnávacích studií, které posuzují životní cyklus baterií, ukazuje, že dopad alkalických baterií na životní prostředí je vyšší ve srovnání s dobíjecími nikl-metal hydridovými bateriemi (NiMH). Platí to v případě, že se používají v běžných domácích zařízeních, která mají vysokou spotřebu energie, a proto je potřeba je pravidelně nabíjet – například hračky, svítilny, přenosné reproduktory nebo fotoaparáty.¹

Již po 10 nabitích dobíjecí baterie NiHM, například ze série LADDA, která je v nabídce obchodních domů IKEA, jsou její emise skleníkových plynů nižší než emise alkalických baterií potřebných na poskytnutí stejného množství energie. Po 50 dobitích je celková zátěž na životní prostředí² NiMH baterie stejná nebo nižší než zátěž, která by vznikla používáním alkalických baterií.³

„Pro spotřebitele, kteří používají baterie často, může být přechod z alkalických na dobíjecí baterie výhodný. Časem lze dosáhnout podstatných finančních úspor a ochrany životního prostředí. Společnost IKEA v loňském roce celosvětově prodala přibližně 300 milionů alkalických baterií. Vidíme tedy velký potenciál v tom, abychom naše zákazníky inspirovali, aby si osvojili nové způsoby chování a plně využívali potenciál dobíjecích baterií,“ říká Emelie Knoesterová, manažerka IKEA Range & Supply.

Ve finančním roce 2019 IKEA prodala po celém světě asi 300 milionů alkalických baterií. Výpočty naznačují, že pokud by všichni zákazníci IKEA přešli z alkalických baterií ALKALISK na dobíjecí baterie LADDA, používali je v zařízeních s vysokou spotřebou a nabili je jen 50krát, celosvětové množství vzniklého odpadu by se každoročně snížilo až o 5 000 tun.4 Jelikož lze jednu baterii LADDA nabít až 500krát, množství vzniklého odpadu lze snížit ještě výrazněji.

„Vydali jsme se na cestu, na které se snažíme lidi inspirovat a pomáhat jim, aby žili zdravějším a udržitelnějším způsobem. Postupným vyřazováním alkalických baterií z nabídky a zaměřením na naši řadu dobíjecích baterií činíme další krok na této cestě – přinášíme dostupné a pohodlné řešení, které má za cíl prodloužit životnost výrobků a materiálů a snížit množství odpadu,“ říká Vladimír Víšek, manažer pro udržitelnost IKEA Česká republika.

Tento závazek má celosvětovou platnost a vztahuje se na sérii alkalických baterií ALKALISK. Lithium-iontová knoflíková baterie s názvem PLATTBOJ zůstává prozatím v nabídce, protože některé výrobky IKEA, které jsou aktuálně v prodeji, vyžadují pro své fungování právě tento typ baterie.

 

  1. Posuzování životního cyklu alkalických baterií v porovnání s dobíjecími NiMH bateriemi. Dolci a kol., 2016; Mahmud, 2019; Parsons, 2007, a Menet a Gruescu, 2013.
  2. Klimatické změny, okyselování, eutrofizace (suchozemská, sladkovodní a mořská), sladkovodní ekotoxicita, toxicita pro člověka (účinky rakoviny a jiné než rakovinové účinky), částice, vyčerpání vodních zdrojů a vyčerpání minerálních a fosilních zdrojů)
  3. Posuzování životního cyklu alkalických baterií v porovnání s dobíjecími NiMH bateriemi. Dolci a kol., 2016; Mahmud, 2019; Parsons, 2007, a Menet a Gruescu, 2013.
  4. Výpočty vychází ze srovnávacích studiích LCA uvedených v poznámce pod čarou 1, extrapolovaných na baterie LADDA a ALKALISK, na základě údajů o prodeji baterií LADDA ve finančním roce 2019 a za předpokladu, že jsou všechny baterie LADDA nabity 50krát podle norem IEC 61951-2 Ed.3 (2011) a používají se v zařízeních s vysokou spotřebou energie.

 

Zdroj: IKEA Česká republika s.r.o.

Praha, 2. října 2020