IKEA uvádí na trh bezmasé kuličky

IKEA je věrná své ambici stát se ještě udržitelnější společností, a to i v oblasti prodeje potravin. Před skutečnou výzvu tak postavila svůj ikonický produkt – masové kuličky. Rozhodla se vytvořit jejich udržitelnější variantu, kterou chce zaujmout i milovníky masa. Nové bezmasé kuličky mají ve srovnání s tradičními masovými pouze 4% klimatickou stopu. Prodávat se začnou od 1. srpna 2020.

IKEA je poháněna vizí vytvářet lepší každodenní život pro mnoho lidí. Chce je inspirovat k udržitelnějším stravovacím návykům a životnímu stylu s pozitivním dopadem na planetu. „Abychom snížili klimatickou stopu prodeje našich potravin, musíme snížit množství tradičních masových kuliček, které prodáváme. Díky novým bezmasým kuličkám můžeme nyní milovníkům masa nabídnout udržitelnější alternativu – aniž bychom ohrozili zážitek z masových kuliček IKEA, které jsou tolik oblíbené. Nové bezmasé kuličky jsou totiž chutí i strukturou masu podobné, vysvětluje Jakub Slavík z IKEA Food Česká republika, Maďarsko a Slovensko.

IKEA prodá v České republice téměř 17 milionů masových kuliček za rok, celosvětově pak více než miliardu. „Budeme se snažit přesvědčit alespoň část našich zákazníků, kteří si oblíbili masové kuličky, aby si místo nich vybrali bezmasé kuličky. Pokud bychom dokázali převést přibližně 20 % našeho prodeje masových kuliček na bezmasé, znamenalo by to snížení naší klimatické stopy v oblasti prodeje potravin celosvětově o 8 %¹,“ doplňuje Jakub Slavík.

Bezmasé kuličky IKEA neobsahují žádné přísady živočišného původu. „Ve fázi vývoje bezmasých kuliček bylo naším hlavním cílem znovu vytvořit chuť a texturu podobnou masu, a to pouze za využití rostlinných ingrediencí. Zkoušeli a testovali jsme různé přísady a metody a s konečným výsledkem jsme velice spokojení,“ uvádí Alexander Magnusson, šéfkuchař a vedoucí projektu v IKEA Food.

Nové bezmasé kuličky jsou vhodné pro lidi s různými stravovacími návyky – pro milovníky masových kuliček, flexitariány, vegetariány i vegany.² „Věříme, že nové kuličky budou inspirací pro mnoho lidí a ukážou, že veganské jídlo je nejen ohleduplnější k naší planetě, ale může zároveň i skvěle chutnat,“ říká Martin Ranninger, předseda České veganské společnosti.

V restauracích IKEA budou podávány s bramborovou kaší, brusinkovým džemem a smetanovou omáčkou, tedy stejným způsobem jako tradiční kuličky, a to za ještě nižší cenu 89 Kč. Zákazníci si také mohou koupit mražené bezmasé kuličky v obchůdku se švédskými specialitami a připravit si je doma. IKEA uvede bezmasé kuličky na trh v České republice v srpnu 2020.

1. Tyto výpočty jsou založeny na objemech prodeje za finanční rok 2018.

2. Samotné bezmasé kuličky neobsahují přísady živočišného původu a jsou tedy vhodné pro vegany. Pokud jsou podávané tradičním způsobem s bramborovou kaší, brusinkovým džemem a smetanovou omáčkou, obsahuje toto jídlo mléčné výrobky, a proto není vhodné pro vegany.

 

Zdroj: Ogilvy

Praha, 20. července 2020