IKEA zkoumá budoucnost bydlení

Města po celém světě čelí rychlé urbanizaci, stárnutí obyvatelstva, změně klimatu, nedostatku přírodních zdrojů a také narůstajícím cenám bydlení. Je jasné, že musíme přehodnotit náš přístup k bydlení tak, aby se stalo udržitelným, cenově dostupným a sociálně rovným. Musíme přemýšlet o lepším využití prostoru našich domovů, a to bez kompromisů, pokud jde o funkci a představy lidí, kteří v nich žijí. Proto IKEA představuje dva projekty a dvě kolekce, které řeší budoucnost bydlení.

Stále více lidí žije ve městech a stěhuje se do nich. Každý týden se tak k městskému obyvatelstvu připojí dalších přibližně 1,5 milionu lidí. Tato masová urbanizace se zrychluje a vytváří hustě obydlená města, která zároveň neudržitelným tempem spotřebovávají jak půdu, tak další zdroje. IKEA chce pro co nejvíce lidí vytvořit lepší každodenní život a umožnit jim vytvářet si své vysněné domovy i v malých prostorách v městských oblastech.

Zde jsou dva příklady, v rámci kterých řeší IKEA otázku budoucnosti bydlení – bydlení v rostoucích městských komunitách a v malých prostorech.

IKEA ve spolupráci s firmami Ikano Bostad a SPACE10 zkoumá design života v komunitách

IKEA iniciovala dva projekty – Better Living a Urban Village – v rámci nichž se zabývá možnostmi, jak zlepšit každodenní život. Zaměřuje se při tom na četné výhody bydlení v těsně uzavřených komunitách, které dávají lidem pocit sounáležitosti (prokázané posílení zdraví a pocitu štěstí) a poskytují přístup ke sdíleným zařízením a službám, jež zahrnují denní péči, městské zemědělství, společné stravování, fitness, sdílenou dopravu a maloobchod.

V rámci Dnů demokratického designu ve švédském Älmhultu představila IKEA tyto dva projekty poprvé širšímu publiku, které se jich může zúčastnit, a to fyzicky i digitálně.

Společný projekt IKEA a Ikano Bostad: Better Living

Ikano Bostad a IKEA mají stejného zakladatele a sdílejí také stejné dědictví a hodnoty. Díky širokým znalostem v oblastech rozvoje obytného území a bydlení, správy nemovitostí a vytváření domovů a jejich zařízení je tento projekt schopen prozkoumat a vyvinout řešení pro budoucí domovy.

Projekt Better Living se zaměřuje na některé z těchto oblastí:

  • Prototyp nového typu bytu v měřítku 1:1, jehož cílem je zjednodušit sdílení a otevřít ho pro různé druhy rodin.
  • Metodika městského plánování s přístupem zaměřeným na lidi a cílem vytvořit lepší bydlení v obytném území.
  • Různé druhy produktů a řešení bytového zařízení pro malý prostor a sdílené bydlení, které bude udržitelné a cenově dostupné pro co nejvíce lidí.

Projekt Urban Village firmy SPACE10

Projekt Urban Villages chce podnítit diskusi o tom, jak navrhujeme, budujeme, financujeme a sdílíme naše budoucí domy, čtvrti a města. Cílem je řešit některé z naléhavých úkolů, kterým čelíme v našich nových městských realitách, to vše při vytváření životaschopnějších, cenově dostupnějších a udržitelnějších domů pro jejich obyvatele.

SPACE10 představí projekt Urban Village veřejnosti, aby si mohla ověřit zpětnou vazbu a vyslechnout její nápady. Tento projekt kombinuje:

  • Mezigenerační sdílené komunity v srdcích měst s flexibilními, vysoce kvalitními domovy napojenými na různé služby a zařízení, ale také na digitální rozhraní – to vše pro podporu každodenního života.
  • Nižší náklady na pořízení bydlení díky přehodnocení způsobu, jakým navrhujeme a financujeme naše domovy, a zavádění nových modelů založených na členském příspěvku, který nabízí další možnost, jak získat nemovitost, ve které bydlíte.
  • Adaptabilní stavební systém spojený s cirkulárním obchodním modelem, který zajišťuje udržitelnější způsob výstavby a snižování emisí CO2 a cirkulární přístup k řízení a životnímu cyklu našich budov.

„Je jasné, že pokud nepřehodnotíme způsob bydlení, naše města zůstanou stále neudržitelná, nedostupná a sociálně nevyrovnaná. Z našeho pohledu může společné bydlení nabídnout možná řešení některých z těchto naléhavých výzev. Projekt Urban Village se zaměřuje na to, jak můžeme vytvořit nové reality, které podpoří pocit pohody a promění prostory, v nichž žijeme, na zdravější a šťastnější místa, jež budou cenově dostupnější a efektivnější pro ty, kteří v nich žijí,“ říká Jamiee Williamsová, vedoucí architektka SPACE10.

IKEA a tým Ori spolupracují na vývoji robotického nábytku ROGNAN, určeného pro bydlení v malých prostorech

S tím, jak města prudce rostou, se zmenšuje prostor na bydlení. Proto IKEA zkoumá flexibilní a inovativní řešení, která umožní lidem realizovat velké sny pro malé domovy – například představuje robotický nábytek ROGNAN vyvinutý ve spolupráci s firmou Ori.

„Dlouhodobě pracujeme na vývoji řešení pro bydlení v malém prostoru a víme, že mezi největší výzvy v našich domovech patří skladování a nalezení místa, kde bychom mohli podnikat všechny aktivity, které doma chceme dělat. To platí zejména ve velkých městech, kde lidé musí dělat kompromisy týkající se funkce jejich domovů. To jsme chtěli změnit,“ říká Seana Strawnová, vývojářka produktů pro inovace v IKEA Švédsko.

Proto spolupracuje IKEA s americkým start-upem Ori, který vyvinul robotický nábytek pro moderní bydlení, jež řeší omezenou rozlohu v obytných prostorách, a představuje systém ROGNAN. S tímto robotickým řešením nábytku pro bydlení v malém prostoru si lidé budou moci proměnit malé prostory na „chytré“, které poskytnou veškerý komfort a pohodlí.

ROGNAN je postaven na systémově navržené robotické platformě Ori a pracuje s úložným systémem IKEA PLATSA. Znamená to, že lidé budou moci snadno změnit funkci a vzhled systému ROGNAN nebo přesunout díl PLATSA na jiné místo podle svých potřeb. Zároveň budou méně plýtvat, protože díky delší životnosti a možnosti přizpůsobení nábytku měnícím se potřebám budou nakupovat méně nových výrobků. ROGNAN také spolupracuje se systémem chytrého osvětlení TRÅDFRI.

„Namísto toho, abychom nábytek zmenšovali, přeměňujeme ho pro funkci, kterou v daném okamžiku potřebujeme. Když spíme, nepotřebujeme pohovku. Když používáme šatní skříň, nepotřebujeme postel atd., “ říká Seana Strawnová.

Forma, funkce i cena systému ROGNAN vycházejí z potřeb městského spotřebitele, který žije v extrémně malém prostoru. Byly určeny na základě návštěv domácností, vhledů a odborných znalostí získaných na maloobchodních trzích IKEA v Hongkongu a Japonsku.

Poprvé bude systém ROGNAN představen v Hongkongu a Japonsku v průběhu roku 2020.

IKEA ve spolupráci s Greyhound Original Bangkok zkoumá možnosti bydlení v malém prostoru a multifunkčního využití prostor

V našem nejnovějším průzkumu jsme se vydali do Thajska, kde jsme společně s Greyhound Original Bangkok zkoumali bydlení v malém prostoru a multifunkční řešení. Výsledkem je kolekce ovlivněná Asií pod názvem SAMMANKOPPLA, což znamená propojit nebo sjednotit.

Zájem IKEA o jiné kultury a perspektivy bydlení nás vede ke zkoumání možností, jak zlepšit každodenní život. Malé prostory, napjaté rozpočty a zároveň touha vyjádřit sebe sama jedinečným objekty a expresivním designem – to vše jsou výzvy společné pro celý svět. Tentokrát jsme se vydali do Asie, kde jsou recyklace, opětovné použití a tvůrčí hledání nového využití aktuálním trendem, který přináší uvědomění do každodenního života.

Kolekce SAMMANKOPPLA bude v obchodních domech k dispozici od roku 2020.

 

Zdroj: Ogilvy Public Relations

Praha, 5. června 2019