McDonald´s přemýšlí ekologicky. Chce omezit plastový odpad až o 70 tun ročně

Jeden z největších fastfoodových řetězců na světě McDonald´s podniká kroky k tomu, aby omezil plastové odpady. Díky ekologičtějším variantám obalů už teď ročně v České republice ušetří téměř 43 tun plastu. Ani to však společnosti McDonald´s nestačí a podíl recyklovatelných obalů bude nadále zvyšovat.

Společnost McDonald´s v loňském roce vyhlásila sérií závazků, kterými chce snižovat dopad svého podnikání na životní prostředí. McDonald’s si je vědom, že změna v tak rozsáhlém globálním dodavatelském řetězci může mít významný dopad na planetu a chce své velikosti a vlivu využít. Zároveň by rád šel příkladem a motivoval k podobným činům ostatní velké hráče. Globální závazky zaměřené na životní prostředí se týkají produkce obalů a jejich následného třídění a využití. Do roku 2025 hodlá McDonald’s 100 % obalů, ve kterých prodává své produkty zákazníkům, mít z obnovitelných, recyklovaných nebo certifikovaných materiálů.

Dále chce do roku 2025 McDonald’s zajistit, aby se ve 100 % jeho restaurací třídil odpad z obalů po zákaznících a posílal se na další využití a pevně doufá v rychlý rozvoj infrastruktury recyklačních linek či spaloven, které jsou k naplnění tohoto cíle klíčové.

V tuto chvíli má americká společnost v Česku přes 80 % svých obalů na jídlo vyrobených z papíru. Zároveň McDonald’s  podniká několik kroků, které objem vyprodukovaných plastových obalů ještě sníží – nahradí je obaly papírovými. I proto momentálně testuje papírová brčka místo plastových a od 1. června prodává zmrzlinu McFlurry v novém kelímku.

Za nynějšími kroky, kdy chce společnost omezit plastové obaly, ale i dopady výroby obalů na životní prostředí, nestojí jakási nárazová vlna ekologických opatření. Naopak se jedná o dlouhodobou strategii firmy, která započala v roce 1993, kdy McDonald‘s navázal partnerství s organizací na ochranu životního prostředí Environmental Defense Fund.

„Recyklace a ekologické smýšlení jsou dnes oblíbená témata pro většinu firem. Málokdo ale může říct, že své odpady recykluje již 27 let, z čehož posledních 19 let třídíme i za naše zákazníky. Už 1. června 2000 jsme ve všech českých restauracích zavedli třídící místnosti, kde veškeré obaly od jídla, které zákazníci odloží na tácech do sběrných vozíků, poctivě roztřídíme a následně posíláme na další zpracování,“ říká tisková mluvčí franšízového řetězce McDonald´s Zuzana Svobodová a dodává: „V loňském roce jsme k materiálovému nebo energetickému využití poslali 88% vysbíraných obalů v restauracích. Samozřejmostí je recyklace i všech dodavatelských obalů.“