Jedno z největších logistických center Lidlu v Evropě zahájilo provoz

Nové, v pořadí už páté logistické centrum Lidlu v Buštěhradě u Kladna zahájilo svůj provoz. Jeden z největších skladů Lidlu v Evropě se rozkládá na téměř 60 000 metrech čtverečních, postupně bude zásobovat až 90 prodejen a poskytne až 500 pracovních míst. Ze startu provozu budou mít užitek také obyvatelé Buštěhradu, kde Lidl přispěje částkou 140 000 Kč na vybudování dvou nových tříd v místní základní škole.

Buštěhradský sklad nevyniká pouze svou velikostí, která dosahuje rozlohy necelých šesti fotbalových hřišť, ale také lokalitou, ve které se nachází. Vyrostl totiž na brownfieldu bývalého továrního komplexu v areálu oceláren Poldi Kladno. Výstavba logistického centra odstartovala již v roce 2018 terénními úpravami pozemku, postupně pak rostla nosná konstrukce skladové haly. Tu tvoří téměř 600 betonových sloupů, přičemž každý váží 24 tun. Regály pojmou až 47 000 palet se zbožím, díky čemuž se buštěhradský sklad řadí k největším skladům Lidlu v celé Evropě. Na jeho stavbě se přitom podílelo více než 245 různých dodavatelů.

„Výstavba nového skladu byla potřebná kvůli tomu, že naše stávající logistická centra již dosáhla své kapacity. Buštěhradský sklad tedy bude zásobovat nejen v budoucnu otevřené prodejny z pražské oblasti, v okolí Prahy zajistí také bezproblémové zásobování prodejen, které jsou již v provozu,“ upřesňuje jednatel společnosti Lidl odpovědný za výstavbu Martin Molnár.

Do podoby skladu se samozřejmě promítla i poptávka zákazníků po čerstvém zboží. V průběhu výstavby se proto dodatečně upravovalo vnitřní uspořádání a prostor pro ovoce a zeleninu se rozšiřoval o celých 50 %. Samotná stavba pak vznikala i s ohledem na životní prostředí. Dešťová voda ze střechy odtéká do nádrží a následně slouží ke splachování toalet a zalévání zeleně, roční úspora dosáhne téměř 1 800 m³ vody. S takovým množstvím pitné vody by člověk s průměrnou spotřebou vydržel 55 let.

Odpadní teplo vznikající při chlazení pak slouží pro ohřev užitkové vody a vody do podlahového topení, čímž se pokryje až 50 % celkové spotřeby tepelné energie. Úspora tepla díky využití odpadního tepla z chlazení dosahuje cca 4750 GJ za rok, což je množství tepla, s kterým by průměrná domácnost vydržela 163 let. Ještě letos se pak počítá s instalací fotovoltaické elektrárny, která vyrobí až 870 MWh za rok, což odpovídá roční spotřebě elektřiny 260 domácností. Takto vyrobená elektřina tak pokryje 15 % celkové spotřeby elektrické energie a tím přispěje ke snížení uhlíkové stopy až o 685 tun CO². Tolik emisí pro představu vyprodukuje průměrný automobil, když 143x objede zeměkouli. Ke svícení je pak využito úsporné LED osvětlení s inteligentním řízením.

V plném provozu nabídne buštěhradský sklad až 500 pracovních míst pro lidi různých profesí, tedy i manažerské a administrativní pozice.  Zájemci o zaměstnání získají nejen adekvátní finanční ohodnocení a benefity. „Samozřejmostí je moderní zázemí s odpočinkovými prostory a terasou, které mohou využívat zaměstnanci i řidiči kamionů,“ doplňuje Martin Molnár. V zázemí je také dostatek denního světla, v okolí areálu se počítá s rozsáhlými parkovými úpravami tak, aby logistické centrum nabídlo ještě příjemnější pracovní podmínky.

Nové logistické centrum bude přínosné také pro obyvatele Buštěhradu. Společnost Lidl totiž podpoří Základní a mateřskou školu Oty Pavla a přispěje na stavební úpravy spojené s vybudováním dvou nových tříd v ZŠ. „Jsme si vědomi toho, že máme odpovědnost ke komunitě i v souvislosti s naším skladem. Rozhodli jsme se proto přispět částkou 140 000 Kč. Za každý kamion, který je potřebný k naplnění logistického centra, tak přispějeme částkou 100 Kč,“ vysvětluje Martin Molnár.

Podporu ze strany Lidlu vítá i buštěhradská starostka Daniela Javorčeková. „Jsme rádi, že se Lidl nyní rozhodl podpořit naši školu, prostředky použijeme na vybudování dvou nových tříd. Vybudování skladu pak pro Buštěhrad znamená nová pracovní místa a do budoucna i podporu od společnosti Lidl,“ doplňuje starostka Buštěhradu.

 

Zdroj: Lidl

Praha, 7. července 2021