Komentář ČBA k vývoji cen v červnu 2015

Červencová inflace (-0,1 %, m/m a 0,5 %, y/y) byla těsně pod očekáváním trhu (meziměsíčně 0,0 % a meziročně 0,6 %). Meziroční výsledek byl ještě o dvě desetiny procentního bodu pod aktuálně sníženým odhadem centrální banky.

EZ
Eva Zamrazilová

V meziměsíčním srovnání byly hlavní příčinou meziměsíčního poklesu potraviny. V důsledku slev zlevnilo i oblečení a obuv. Téměř jedinou zdražující položkou jsou dovolené, kde navzdory levné ropě došlo ke zvýšení cen oproti červnu o dalších 12,8 %.

Vliv cen potravin byl zásadní i z meziročního pohledu – z červnového meziročního zdražení o 0,6 % přešly ceny v červenci naopak do meziročního poklesu o rovné 1 %. Nezanedbatelný vliv měla zelenina, která nejsilněji podléhá sezonním výkyvům a v červenci byla o 2,7 % levnější než před rokem. Pohonné hmoty byly v meziročním srovnání levnější o 10,8 %.

Opačným směrem – tedy na zvyšování cenové hladiny – působilo zdražení tabákových výrobků o 8,6 % a dovolených o 6,8 %.

I když spotřebitelská důvěra i poptávka sílí a ekonomika se začíná blížit potenciálu, růst spotřebitelských cen zůstává utlumený. I v dalších měsících inflace pravděpodobně zůstane pod 1 % a průměrný celoroční růst dosáhne přibližně 0,5 %. Důležité bude sledovat ceny ropy, jejichž aktuální hladina je podstatným důvodem sníženého inflačního výhledu. Nejistotou lze označit vývoj cen potravin v souvislosti s letošní úrodou.

Podle nové srpnové prognózy ČNB nedosáhne růst cen inflačního cíle dříve než v roce 2017. Je třeba velmi ocenit odvahu centrální banky za to, že odchylku inflace od cíle začala připouštět. Banka nově již neuvádí možnost dalšího zvýšení hladiny kurzového závazku (tedy hlubší oslabení měny) v případě potřeby dalšího měnového uvolnění.

To je dobře, protože další uvolňování měnové politiky by při aktuální síle hospodářského růstu postrádalo smysl. Současně je velmi pravděpodobné, že centrální banka opustí kurzový závazek na samém začátku třetího čtvrtletí 2016.

 

Zdroj: Eva Zamrazilová, Česká bankovní asociace

Praha, 10. srpna 2015