Konec falešných recenzí a umělých slev

Rádi bychom vás informovali o blížící se novince v ochraně českých spotřebitelů. Novela zákona o ochraně spotřebitele a občanského zákoníku je nyní před schválením Poslaneckou sněmovnou a nařizuje mimo jiné následující:

  • Konec falešných recenzí– prodejci budou mít povinnost ověřovat, že spotřebitelské recenze udělují opravdoví zákazníci, kteří si výrobek pořídili
  • Zákaz umělých slevazáměrného navyšování cen před slevou
  • Povinnost informovat spotřebitele o personalizaci ceny

Novela zákona o ochraně spotřebitele i občanského zákoníku posílí pozici zákazníků, zvýší ochranu před podvodným jednáním prodejců a v neposlední řadě zkvalitní podnikatelské prostředí.

„Modernizaci zákonů pro ochranu spotřebitele vnímáme jako prospěšnou kultivaci e-commerce prostředí v Česku. Na českém trhu nyní působí 51 tisíc e-shopů a byť jen malá část z nich se nechová v souladu s předpisy, je potřeba, aby legislativa reagovala pružně. Česká obchodní inspekce bude mít nyní větší páku na nepoctivé obchodníky a důslednější postihování nekalých praktik. Pro poctivé prodejce se s novelou zákona nic nemění, naopak jejich pozice se ještě více upevní,“ říká Martin Pech, obchodní ředitel společnosti Upgates, jednoho z předních dodavatelů e-‑shopových řešení v Česku.

Ke změnám v zákonech došlo na návrh Ministerstva průmyslu a obchodu. „Cílem návrhu je zajistit, aby spotřebitelé byli při nákupech v on-line prostředí lépe chráněni před nekalými obchodními praktikami některých prodejců. Náš návrh jim zajistí dostatek informací, aby se mohli lépe orientovat a byli méně zranitelní vůči snahám o manipulace,“ představil návrh zákonů ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Vysoké pokuty

Provozovatel internetového obchodu musí na vyzvání České obchodní inspekce prokázat, že recenze pocházejí od reálných zákazníků, slevy nejsou falešné a výsledky vyhledávání se řadí transparentně. ČOI bude vymáhat dodržování novely zákona a za porušení nových pravidel hrozí vysoké penále. Evropská směrnice uvádí, že maximální výše pokuty bude alespoň 4 % ročního obratu e-shopu. Jestliže takové informace nejsou k dispozici, maximální výše bude činit alespoň dva miliony euro.

Legislativa by měla podle evropské směrnice Omnibus vstoupit v platnost oficiálně do 28. května 2022.

 

Zdroj: knktr.cz

Praha, 19. května 2022