Kontrola SZPI potvrdila, že výrobci nechybovali u potravin ošetřovaných ionizujícím zářením

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem detekovat u potravin použití tzv. ionizujícího záření. Inspektoři zjišťovali, zda výrobci na obalu uvádí informace o použití ionizujícího záření, jak vyžadují národní i evropské právní předpisy, resp. zda lze detekovat ionizující záření i u potravin, kde tato informace na obalu uvedena není.

Neuvedením informace u ozářené potraviny by výrobce porušil příslušné právní normy. Potravinářská inspekce zároveň ověřovala, zda nejsou ošetřeny ionizujícím zářením i potraviny, u kterých není technologie povolena.

V rámci kontrolní akce inspektoři odebrali celkem 30 vzorků, z nichž laboratorní analýzu bylo možné provést u 24 vzorků. Všechny vzorky byly vyhodnoceny jako vyhovující, ani u jednoho z nich laboratorní rozbor neprokázal ozáření.

Inspektoři SZPI se při odběru vzorků zaměřili mj. na komodity, u nichž výsledky dřívějších kontrol prokázaly ošetření ionizujícím zářením. Šlo zejména o koření, bylinné čaje, instantní polévky obsahující sáček s kořením, sušený česnek, sušené houby a doplňky stravy.

Ošetření potravin ionizujícím zářením je podle odborných autorit v zájmu ochrany veřejného zdraví, protože může účinně nahradit např. použití fumigantů, a tím zamezit vzniku kontaminace potravin škodlivými organismy převážně u sušených bylin a koření.

V některých členských státech Evropské unie je ale ošetření potravin ionizujícím zářením stále otevřeným tématem a někteří spotřebitelé mají z této jinak přínosné technologie obavy. Proto vznikl požadavek na označování takto ošetřených potravin včetně složek potravin, aby se mohli spotřebitelé informovaně rozhodovat na základě svých preferencí. Na potravinách ošetřených ionizujícím zářením má výrobce povinnost uvést jeden z těchto údajů: „ozářeno“ nebo „ošetřeno ionizujícím zářením“.

 

Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Praha, 26. ledna 2021