Košík.cz věří zelenině z integrované produkce

Češi mají zájem kupovat zeleninu, pěstovanou za použití ekologických metod a bez užívání agrochemikálií. Na druhou stranu však uznávají, že ve většině případů nemají možnost připlatit si odpovídající sumu za bio kvalitu. Na to nyní reaguje e-shop s potravinami Košík.cz, který zavedl do portfolia zeleninu z takzvané „integrované produkce.“ Zákazníků tak nabídne kvalitu blížící se bio certifikaci, avšak za výrazně dostupnější ceny.

Certifikaci IPZ mohou získat již více než deset let všichni čeští a moravští pěstitelé, kteří splní podmínky stanovené Zelinářskou unií Čech a Moravy. Ta zakazuje nadužívání pesticidů, které se u velkoprodukce mohou dostat přímo do zeleniny. Proti škůdcům tak zemědělci bojují způsoby, které využívali na základě zdravého selského rozumu už jejich předkové. Plodiny na polích obměňují, takže nedochází k nadměrnému výskytu plevele nebo škůdců, zároveň nesází do sousedství takové, které by mohly zeleninu poškodit přenosem chorob. Pravidelně testují kvalitu půdy a zjišťují, zda se v ní nenachází nadlimitní množství látek. Norma je přitom výrazně přísnější než v případě velkoprodukce.

Košík.cz v současnosti zavedl osm nejpoptávanějších druhů zeleniny. S příští sezonou by se však měla nabídka výrazně rozrůst. V rámci nové filosofie „Jednoduše pro všechny“ by z IPZ zeleniny Košík rád udělal protiváhu české i světové bioprodukci, kterou nabízí a která má spíše premiový charakter.

„Pro Čechy je kvalita zeleniny a ovoce na prvním místě. Naprostá většina našich zákazníků v průzkumech potvrzuje, že má zájem kupovat a podporovat pěstitele, využívající ekologické metody. Zároveň však zmiňují, že s ohledem na rozpočet svých domácností často nemají šanci platit vždy ceny za zeleninu v biokvalitě,“ zmiňuje Tomáš Jeřábek, šéf Košík.cz. „IPZ zelenina tento problém skvěle řeší. A budeme rádi, pokud tímto způsobem podpoříme i české a moravské pěstitele, kteří se rozhodli jít při hospodaření správnou cestou.“

Kvalitu IPZ produkce potvrzují i nezávislé testy. Například ten, který realizovala Vysoká škola chemicko-technologická, nezjistil v průběhu dvou let u 43 % vzorků zeleniny žádné pozůstatky pesticidů, u zbytku byly hodnoty takzvaných reziduí hluboko pod povoleným limitem.

 

Zdroj: FYI Prague

Praha, 30. listopadu 2018