Letní pivovarská sezóna 2021 se povedla

Aktuální údaje Českého svazu pivovarů a sladoven ukazují, že domácí pivovarnictví hlásí další mírné oživení. Po dobrém červenci přišel výborný srpen a meziroční index tuzemského výstavu za druhý prázdninový měsíc dokonce zaznamenal navýšení o 1,7 %.

Na stoly hospod a restaurací se piva dostalo o něco méně, než bývalo v minulosti zvykem. „Pokles o 0,9 % s ohledem na platná omezení provozu restaurací považuji za výborný výsledek. My jsme vděční za každého zákazníka, který přijde na čepované pivo. Chválím i pivovary, které uměly rychle zareagovat na poptávku sudů s menším objemem. Minisoudků se oproti loňsku naplnilo o 37 % více.“ komentuje vývoj výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Na domácím trhu se dařilo hlavně pivům určeným pro prodej v obchodech. Jejich meziroční index zaznamenal nárůst o 3,5 %. Skokanem se stala pivní plechovka s meziročním indexem 20 %, když se vyprodukovalo hned o 32 652 hl více. Plechovkám se daří již několik let a po lahvích a sudech se stávají třetím nejoblíbenějším obalem. Jejich podíl na celkovém výstavu už tvoří 15 %.

Pokračuje trend růstu popularity ležáků. V meziročním srovnání se tentokrát jednalo o navýšení o další procento a jejich podíl na celkovém tuzemském výstavu tak dosahuje 55 %. Při meziročním porovnání si však více polepšilo pivo výčepní a to nárůstem lehce přes 3 % oproti stejnému období loňského roku. O raritní index se postarala svrchně kvašená piva se stupňovitostí 11-12 legislativně označená jako „Plná piva“. Přestože se prozatím jedná o minimální objemy, jejich množství se meziročně téměř ztrojnásobilo.

 

Zdroj: Český svaz pivovarů a sladoven

Praha, 7. října 2021