Méně cukru vyhrává

Snižování množství volných cukrů v našich potravinách snižuje riziko vzniku obezity, onemocnění srdce, hypertenze, zhoubných nádorů souvisejících s obezitou a zubního kazu. PENNY proto dlouhodobě ve svých produktech množství těchto cukrů snižuje.

V rámci své privátní značky CRIP CROP, nabízející müsli, ovesné, jáhlové a pohankové kaše, PENNY snížilo od ledna roku 2019 do srpna 2020 množství cukrů o 30 tun, což pro srovnání představuje na 5 milionů kávových lžiček. Z toho jen u dětských čokoládových kuliček a mušliček o 15 tun! Jedná se o dlouhodobý proces. Snížit podíl cukru totiž není tak nejednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát.

„Zákazník je na chuť svých cereálií zvyklý, změna tak musí probíhat postupně, v několika krocích. Je potřeba zmínit, že cukr ve snídaňových cereáliích hraje hned několik důležitých rolí. Dodává jídlu sladkost a tím dotváří chuť, má vliv na vlhkost müsli během zapékání, a tím také na jejich výslednou křupavost. Ladění jednotlivých příchutí je tedy velkou alchymií a zároveň i během na dlouhou trať. Protože pro nás je ale náš zákazník na prvním místě, postupně měníme s našimi výrobci technologie a složení tak, aby jeho snídaně byla opravdu zdravější a zároveň chutnala,“ popisuje Tomáš Bronček, manažer nákupu trvanlivých potravin PENNY.

I díky nízkému obsahu cukrů se ovesná kaše CRIP CROP čokoládová stala vítězem Spotřebitelského testu BLESKU. Laboratorní test 10 ovesných kaší zjišťoval mimo jiné množství bílkovin, vlákniny, tukuprosté kakaové sušiny a cukrů, včetně laktózy. „Vítěz testu má vyšší množství bílkovin, více vlákniny a průměrné množství kakaa. Obsahuje nejméně přidaných cukrů. Dle výsledků laktózy a složení je v kaši sušený mléčný výrobek,“ je uvedeno v závěrečném hodnocení vítězné ovesné kaše CRIP CROP privátní značky PENNY.

„Dlouhodobě se zaměřujeme na snižování cukrů v našich výrobcích. Především u takových výrobků, které spotřebitelé vnímají jako součást zdravé výživy. Vítězství v testu je pro nás potvrzením, že jdeme správnou cestou a kvality naší privátní značky CRIP CROP,“ okomentoval vítězství Petr Baudyš, vedoucí oddělní kvality PENNY. Součástí hodnocení všech 10 ovesných kaší bylo takové porovnání cen. Ovesná kaše CRIP CROP z porovnání vyšla společně s dalšími dvěma jako nejlevnější při ceně 12,15 Kč za 100 g výrobku.

Snížení denního příjmu volných cukrů o 10 % pro snížení rizika nadváhy a vzniku zubního kazu důrazně doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Snížení na 5 %, tedy přibližně 6 čajových lžiček (cca 25 g) by znamenalo další výrazný příspěvek pro lidské zdraví. Jedná se o doporučení, které se týká volných cukrů přidávaných do potravin jejich výrobci nebo kuchaři, naopak se netýká volných cukrů volně se vyskytujících například v čerstvém ovoci nebo zelenině. Americká kardiologická asociace doporučuje maximální příjem přidaných cukrů na 9 čajových lžiček (cca 36 g) u muže při denním výdeji energie 2 200 kcal a na 5 čajových lžiček (cca 20 g) u ženy s denním výdejem 1 800 kcal. Denní spotřeba cukru na osobu přitom v Evropě narostla z 5 g denně na počátku 18. století na 50 g denně na konci 19. století. Ročně tak každý z nás v průměru spotřebuje přes 18 kilogramů cukru. (Zdroj).

 

Zdroj: Penny Market s.r.o.

Praha, 16. září 2020