„UKLIĎTE S NÁMI ČESKO!“

V sobotu 19. září 2020 proběhne v rámci celé republiky úklidový den již tradiční akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. PENNY je i v letošním roce partnerem akce a prostřednictvím svých marketingových a komunikačních kanálů zve k zapojení širokou veřejnost.

„Jako řetězec s největším počtem více než 385 prodejen v České republice chceme být všem lidem v našem okolí dobrým sousedem. Proto nám není lhostejné, že v bezprostřední blízkosti našich domovů a v přírodě leží desítky tun odpadků. Je pro nás proto zcela přirozené, že jsme partnerem této akce, do které se také aktivně zapojujeme,“ říká Jens Krieger, generální ředitel PENNY Market Česká republika.

Hlavním tématem letošního Celosvětového úklidového dne, jsou cigaretové nedopalky, které jsou nejrozšířenějším litteringovým odpadkem na světě. Lidé jich mimo odpadkové koše vyhodí každou vteřinu těžko uvěřitelných 300 kg. „Není naším úkolem v rámci dobrovolnických úklidových akcí vysbírat všechny nedopalky, to by byl věru nadlidský úkol. Chceme však na problém jejich odhazování (resp. zlozvyk mnohých kuřáků) upozornit a pomocí osvěty alespoň co nejvíce snížit množství nedopalků, které se dostanou do životního prostředí. Například málo se ví, že nedopalek je z větší části z plastu a rozkládá se v přírodě zhruba 15 roků, nehledě na obsah nebezpečných látek, které se z něj nekontrolovaně uvolňují“, uvedl Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko, hlavní koordinátor Celosvětového úklidového dne pro ČR.

Zapojit do akce se může skutečně každý. Vzhledem k současné epidemiologické situaci doporučujeme vyrazit uklízet sami, s rodinou, nebo nejbližšími přáteli. Je možné se připojit také k těm, kteří chtějí uklízet společně. Místa, kde po celé republice uklízejí organizované skupiny dobrovolníků, jsou k dispozici tady: https://www.uklidmecesko.cz/map/.

Organizované úklidy v České republice probíhají již od roku 1992.Za tu dobu se do akce v České republice zapojilo více než 300 tisíc dobrovolníků, kteří společně uklidili přes 9 000 tun odpadů z našich měst a přírody.

 

Zdroj: Penny Market s.r.o.

Praha, 17. září 2020