Minimum odpadu, šetrné technologie – masozávod v Modleticích

Není to jen o kvalitním zpracování masa. K-mistři od fochu z Modletic, kteří pro prodejny Kauflandu denně připraví 100 tun čerstvých masných produktů, jsou precizní i ve vztahu k přírodě. Masné a uzenářské speciality vyrábí pomocí nejmodernější techniky a při dodržení nejpřísnějších hygienických standardů, přitom maximálně šetrně k životnímu prostředí.

Stroj řezníka nenahradí, ani kdyby se rozkrájel. Ale bez technologie by to nešlo. Díky ní je v Modleticích stále zvyšována efektivita využití zdrojů. V poslední době bylo modernizováno zejména čištění vzduchu, vody a chlazení. „Výrobní a skladovací prostory jsou chlazeny průmyslovým chlazením, které velmi bedlivě sledujeme a zvyšujeme efektivitu pomocí pravidelného dávkování chemie pro udržení čistoty. Plynové kotle jsme v nedávné době kompletně vyměnili, abychom docílili vyšší efektivity zisku tepla. Dále máme zařízení pro odlučovaní zbytkových pachů a malých částic z udírenských komor, což vede k nižším emisím z provozu,“ popisuje Michal Císař, vedoucí úseku ekologie a BOZP masozávodu Kaufland ČR.

Moderní postupy jsou takové, aby chlad co nejlépe cirkuloval mezi skladovaným zbožím a tím ho rychleji, lépe a stabilněji chladil. „Zároveň je třeba sklad správně utěsnit, aby ztráty chladu byly co nejmenší,“ nastínil Císař. Při následném transportu do obchodů jsou výrobky  převáženy chladícími vozy se stejným teplotním nastavením, tedy do 2 °C. Nákladní vozy jsou hlídány automatickým systémem kontroly teploty s dálkovým přenosem dat. „Při porušení teplotního řetězce je odesláno hlášení do systému a zboží nesmí být uvedeno do prodeje,“ poznamenal Císař.

Masozávod také využívá technologii dvojího čištění vody. „Této technologii se také říká vzdušná mlha. Na čištění vody používá mikrobublinky vzduchu, které obalí nečistotu ve vodě a vynesou jí na hladinu flotační nádrže. Naše čistírna odpadních vod je jedinou v ČR, která tuto technologii má,“ přiblížil Císař.

Další prioritou je minimalizace odpadu. Veškerý odpad je dále zpracován a využit.

Díky spojení moderní techniky s řemeslným umem K-mistrů od fochu z Modletic může Kaufland nabízet produkty té nejvyšší kvality. Na tu v Modleticích dohlíží pracovníci v laboratoři.

 

Zdroj: Relative PR & Consultancy, s.r.o.

Praha, 7. srpna 2020