Na čarodějnice griluje pětina Čechů

Podle průzkumu¹ společnosti BILLA na Pálení čarodějnic nebo dříve na filipojakubskou noc pětina Čechů doma griluje a takřka polovina se pak vydává na setkání s přáteli k ohňům po celé zemi. Setkání u ohňů dávají přednost ženy, muži se raději setkají s přáteli doma u grilu. K obojímu ovšem neodmyslitelně patří dobré jídlo, ať už tradiční špekáčky, klobásy nebo maso a další potraviny na gril.

Prodeje klobás a špekáčků v období konce dubna a přelomu května rostou. „Z našich statistik vyplývá, že meziročně v tomto období roste prodej klobás o pětinu. Stejně tak prodeje produktů na grilování. Letos tento trend zaznamenáváme už od počátku dubna, což připisujeme teplému a hezkému počasí na začátku měsíce,“ konstatuje Dana Bratánková, vedoucí korporátní komunikace & Public Affairs BILLA ČR

Z průzkumu dále vyplývá, že tradičně Češi grilují maso (64 % respondentů) v nejrůznějších podobách. Překvapivě na druhém místě v oblíbenosti je zelenina (25 %), následují sýry (24 %), až na čtvrtém místě jsou uzeniny (23 %). Zdravý trend stravování pak potvrzuje grilování tofu, kterému dává přednost 10 % lidí. „Vnímáme současné trendy, proto nabízíme našim zákazníkům pestrou nabídku, z níž si vybere skutečně každý. Tradiční nabídku masa a čerstvé zeleniny doplňujeme v sezóně produkty naší privátní značky GRILL Party, kde si mohou vybrat z široké nabídky od připraveného marinovaného masa přes pestrou paletu uzenin až po nejrůznější ochucené sýry, přílohy a dochucovadla,“ říká Dana Bratánková a doplňuje: „Pozorujeme, že roste zájem především o sýry, jejichž prodej každoročně stoupá. Tradičně je to Polooštiepok na gril, ale své zákazníky si stále častěji nachází také Panýr sýr s bylinkovou marinádou. Mezi uzeninami se pak největší oblibě těší Grilovací tyčinky se sýrem nebo Klobásy se sýrem a uzeninou. Oblíbený je také Mix 4 klobás. U masa je největší zájem o kuřecí maso a vepřová žebra.“

Privátní řada GRILL Party nabízí kvalitní maso, párečky, klobásky, burgery, sýry, grilovací omáčky, pečivo, přílohy a zeleninu. Zatímco masu, stejně jako v případě uzenin, dávají při grilování častěji přednost muži, není překvapením, že sýrům a zelenině dávají dvakrát častěji přednost ženy. Pro někoho může být překvapivé, že vegetariánské tofu griluje v současné době raději o 2 % více mužů než žen.

Jak správně a zdravě grilovat?

Klasický gril s uhlíky vyměňte za kontaktní nebo plynovou variantu. Rizikový odkapávající tuk tak nepřijde do kontaktu s žárem a vznik škodlivých látek je co nejvíce potlačen. Snažte se také zkrátit délku přípravy: maso krájejte na menší kousky, případně z něj připravte třeba špízy. Obracejte vše raději kleštěmi, nikoliv vidličkou. Nadbytečné napichování masa totiž může způsobit další uvolňování šťávy.

Určitě si takovou událost chcete užít bez komplikací. Bakteriím se v létě daří skvěle, tak si jimi nenechte pokazit den. Co pro to udělat?

  • Maso uchovávejte vždy v chladu a v uzavřené krabičce.
  • Pozor na křížovou kontaminaci! Krájeli jste na prkénku maso? Na přípravu zeleniny si vyndejte jiné.
  • Marinádu nepoužívejte opakovaně. Do části připravené marinády naložte maso, zbytek si odložte na samotné potírání na grilu. Předejdete případným střevním potížím.
  • Kuřecí maso vždy dobře propečte.
  • Myslete na hygienu a dobře si umývejte ruce.

Další rady najdete zde: https://www.gustoacademy.cz/clanky/detail/tipy-na-zdrave-grilovani.
Rady pro výběr a přípravu masa najdete zde: https://www.gustoacademy.cz/clanky/detail/jak-vybrat-maso-na-grilovani.

 

1. Průzkum byl realizován v období od 19.–23. 4. 2024 skrze Instant Research společnosti IPSOS s.r.o. na vzorku populace 500 respondentů ve věku 18–65 let.

 

Zdroj: Ogilvy

Praha, 29. dubna 2024