Na místě brněnského obchodního centra Dornych vyroste nový veřejný prostor

Skupina Crestyl představila novou koncepci území, na kterém nyní leží brněnské obchodní centrum Dornych. To Crestyl koupil předloni od společnosti Tesco a od té doby intenzivně pracuje na komplexním řešení jeho nové podoby. Současnou budovu nahradí za několik let částečně zastřešený volně přístupný veřejný prostor s novým náměstím uprostřed a několika menšími budovami kolem něj, ve kterých budou hotel, nájemní bydlení, kanceláře, restaurace, obchody i služby.

„Již loni jsme avizovali, že nechceme dělat další obchodní centrum a kanceláře, že chceme stávající funkční využití staré budovy rozšířit o další prvky. Proto vytváříme volně přístupný veřejný prostor se všemi funkcemi, které k tomu patří – náměstím, nájemním bydlením, hotelem, kancelářemi, restauracemi, obchody a službami. Místo tak bude stále živé a trvale přístupné,“ říká Simon Johnson, výkonný ředitel skupiny Crestyl. „V současné době máme ujasněnou budoucí funkci a velikost šesti nových menších budov a nadále intenzivně pracujeme na architektonickém řešení celého území. Věříme, že první vizualizace s konkrétní novou podobou lokality představíme ještě tento podzim.“

Na celkové koncepci a architektonickém řešení se podílí zahraniční i lokální architekti. Hlavním architektem je mezinárodní plánovací a architektonické studio MTDI vedené Markem Tryzybowiczem, který se projektu osobně věnuje a má letité zkušenosti s realizacemi významných staveb po celém světě. Nejbližší projekt, za kterým stojí, je bratislavské multifunkční centrum Eurovea s kancelářemi, obchody, byty, restauracemi, parkem a promenádou na nábřeží Dunaje, které propojuje řeku s centrem města. Na projektu Dornych se také podílí i významný lokální partner, kterým je brněnské studio Arch.Design. To za více než dvacet let své existence realizovalo projekty po celé republice a posbíralo 28 ocenění za architekturu.

Řešené území zahrnuje celou plochu stávající budovy obchodního centra u brněnského hlavního nádraží a přilehlé okolí směrem k železniční trati na severu a k budově železářství v Uhelné ulici na západě, včetně stávajícího parkoviště. I proto se v projektu počítá s parkováním v podzemí.

„Vše samozřejmě připravujeme v souladu s územním plánem a v úzkém kontaktu s Kanceláří architekta města Brna, aby projekt odpovídal i potřebám města a dalšímu plánovanému rozvoji jeho celé jižní oblasti. Chceme, aby nový Dornych za několik let, až bude dokončen, město a jeho obyvatele skutečně obohatil,“ uzavírá Simon Johnson, výkonný ředitel skupiny Crestyl.

Protože práce na novém řešení celého místa samozřejmě několik let potrvá, Crestyl už loni po převzetí centra do svých rukou zlepšil prostředí stávající budovy a jejího okolí a otevřel zde další obchody a služby. V „současném“ brněnském OC Dornych se tak podařilo pronajmout plných 100 % prodejní plochy během několika měsíců poté, co dvě třetiny centra opustila společnost Tesco. Od té Crestyl budovu převzal na začátku loňského roku a hned poté provedl částečnou rekonstrukci vnitřních prostor a rekultivoval okolí budovy. K novým nájemcům se v průběhu loňského roku zařadily značky Sportsdirect, Electroworld, KIK, Pepco, GATE, Takko, Kitos, nábytek Jech nebo Flying Tiger.

 

Zdroj: CRESTYL

Praha, 21. března 2019