Na místě požárem zničené prodejny v Chodově začala stavba nového Penny

Necelý rok od požáru prodejny v Chodově na Karlovarsku zahájilo PENNY na stejném místě výstavbu nové prodejny. Stavba potrvá přibližně půl roku a díky o třetinu větší prodejní ploše nabídne zákazníkům vyšší komfort i příjemnější prostředí pro jejich nákupy. Využitím nejmodernějších technologií bude energeticky neutrální a při její výstavbě bude instalována, mimo jiné i nová generace autonomní vzduchotechniky.

V neděli 6. listopadu 2022 zachvátil v časných ranních hodinách prodejnu PENNY v Chodově na Karlovarsku požár. Tato událost se naštěstí obešla bez následků na lidských životech nebo na zdraví, přesto byla celá prodejna během několika hodin zcela zničena a výše škod dosáhla bezmála 50 miliónů korun. Po necelých 12 měsících byla zahájena výstavba zcela nové moderní prodejny.

„Může se zdát, že rok je dlouhá doba, ale naopak. Díky skvělé spolupráci s městem, kterému chceme tímto velmi poděkovat, se nám podařilo vyřídit všechna potřebná povolení výrazně rychleji, než je obvyklé a s našimi dodavateli pak navrhnout a vyprojektovat zcela novou moderní prodejnu. Ta bude nejen o třetinu větší než předchozí zničená požárem, ale při její stavbě instalujeme mimo jiné novou generaci vzduchotechniky, která přinese lepší teplotní managment, což bude mít pozitivní dopad i na udržení čerstvosti produktů. Prodejna bude také vybavena fotovoltaickými panely, u nichž počítáme s tím, že pokryjí celoroční spotřebu energie a prodejna tedy bude energeticky neutrální,“ popsal při zahájení stavebních prací Tomáš Kubík, vedoucí komunikace PENNY.

Nová prodejna byla kvůli omezení vyplývajících z rozlohy a umístění pozemku navržena s atypickým půdorysem, čímž byla navýšena prodejní plocha o třetinu, a to z původních 677 m2 na 905 m2. To se promítne do komfortnějšího a příjemnějšího prostředí pro zákazníky. Na prodejně v Chodově bude testována nová generace vzduchotechniky pro budoucí prodejny PENNY. Systém bude po celý rok zcela autonomní bez nutnosti zahajovat a ukončovat topnou sezonu. Bude plně zajišťovat optimální tepelný management, a to, jak v zázemí a skladu prodejny, tak na prodejní ploše. To je důležité i pro zboží citlivé na teplotu, jako je např. sortiment ovoce a zeleniny, které tak vydrží déle čerstvé. K zajištění funkce celého systému budou využita tepelná čerpadla, a dále rekuperace tepla, jak z odpadního vzduchu, tak z potravinářského chlazení, a energii pro tento systém budou zajišťovat fotovoltaické panely umístěné na střeše.

„Běžně trvá výstavba našich prodejen okolo 6 měsíců. Tady jsme začali dnes (30. října 2023) a termín dokončení ovlivní mimo jiné průběh zimy. Při příznivých podmínkách počítáme, že bychom do konce roku mohli mít hotovu hrubou stavbu a otevření bychom rádi stihli na jaře roku,“ říká Tomáš Kubík k termínům výstavby a dodává: „Rádi bychom poděkovali zástupcům města za přístup a pomoc při zajištění výstavby nové prodejny, a současně obyvatelům v okolí za trpělivost, protože teď je čekají měsíce, kdy v okolí jejich bydliště budou probíhat stavební práce, z nichž budou vyplývat například dopravní omezení.“ V okolí nové prodejny vyroste také nové parkoviště. Díky spolupráci s městem se podařilo navýšit počet parkovacích míst na 69 vozidel. Oproti původním pak budou parkovací místa rozšířena na 2,8 m, což zákazníkům nabídne větší komfort při parkování.

 

Zdroj: Penny Market s.r.o.

Praha, 31. října 2023