Zákazníci rozhodnou o vítězích ocenění Mastercard Obchodník roku 2023

Startuje 21. ročník soutěže Mastercard Obchodník roku oceňující ty nejlepší obchodníky na českém trhu v jednotlivých kategoriích maloobchodu. Současně se zahájením tohoto ročníku bylo spuštěno hlasování veřejnosti, díky kterému získávají zákazníci možnost vybrat svého favorita v kategorii Cena veřejnosti a zároveň se zapojit do soutěže o 10 iPhonů 14. Hlasovat je možné do 21. ledna 2024 prostřednictvím internetových stránek www.obchodnik-roku.cz.

„Mastercard Obchodník roku je ocenění těch nejlepších obchodníků na českém trhu z pohledu nabízených služeb či oblíbenosti u zákazníků. Jednotlivé kategorie se snažíme neustále rozvíjet tak, aby co nejlépe zrcadlily aktuální trendy a dynamiku v maloobchodu. Mezi novinky letošního ročníku soutěže patří kategorie Obchodník roku pro chovatele nebo Doručení jídla a potravin,“ řekl Martin Dolejš, ředitel rozvoje prodeje Mastercard pro Českou republiku a Slovensko. „Důležitým aspektem je také schopnost obchodníků pružně reagovat na dění na trhu. Kategorie odborné poroty, Inovace roku, proto otevírá dveře inovativním projektům, které mají potenciál změnit pravidla hry, ať již cestou nových technologií, inovativních přístupů k prodeji nebo iniciativ společenské odpovědnosti a udržitelnosti,“ dodává Martin Dolejš.

Mastercard Obchodník roku 2023 – Cena veřejnosti

Spokojenost s nákupy u daného obchodníka a to, zda jde z pohledu zákazníků o „love brand“, se nejvíce promítá do kategorie Cena veřejnosti. V posledních letech zákazníci mezi obchodníky rozdělují každoročně více než půl milionu hlasů a ti tak považují toto ocenění za velmi prestižní. Každý zákazník má šanci podpořit své favority hlasováním od 23. října 2023 do 21. ledna 2024 na webových stránkách www.obchodnik-roku.cz. Hlasováním se zákazníci zároveň zapojí do soutěže o deset mobilních telefonů iPhone 14.

Absolutní vítěz a sortimentní kategorie

Vítězové sortimentních kategorií jsou vybíráni na základě reprezentativního šetření realizovaného nezávislou výzkumnou agenturou, která osloví 1 500 spotřebitelů z celé České republiky. V letošním ročníku ocenění budou zákazníci hodnotit obchodníky v těchto sortimentních kategoriích:

  • Obchodník roku s drogerií a parfumerií
  • Obchodník roku s oděvy
  • Obchodník roku s obuví
  • Obchodník roku se sportovními potřebami
  • Obchodník roku s elektrem a elektronikou
  • Obchodník roku pro dům a zahradu
  • Obchodník roku s nábytkem a bytovými doplňky
  • Obchodník pro chovatele
  • Obchodník roku s knihami
  • Obchodník roku s hračkami
  • Čerpací stanice roku
  • Lékárna roku
  • E-shop roku
  • Doručení jídla a potravin

 

Další kategorie

 

Mastercard Inovace roku

Kategorie odborné poroty otevírá dveře nejodvážnějším inovacím, které byly zavedeny do praxe obchodníky v České republice v roce 2023. Na základě výsledku hodnocení odborné poroty budou nominováni 3 finalisté této kategorie. Ti budou mít příležitost představit své projekty na konferenci Retail Summit dne 26. března 2024. O vítězi budou hlasovat účastníci konference a slavnostně bude vyhlášen v rámci galavečera Mastercard Obchodník roku 2023.

Odborná porota zasedne k hodnocení nominovaných projektů letos v prosinci ve složení: Tomáš Prouza (prezident, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR), Romana Nýdrle (ředitelka pro obchod, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR), Ján Lučan (člen představenstva, ČSOB), Jan Vetyška (výkonný ředitel, Asociace pro elektronickou komerci), Lukáš Němčík (Head of Marketing and Business Development, COOP), Peter Brejčák (redaktor, CzechCrunch), Martin Dolejš (Business Development Director, Mastercard) a Tomáš Večerek (Merchant Relationship Manager, Mastercard).

Cena SOCR ČR

Kategorie je vyhlašována Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR za podpory společnosti Mastercard.

Vítězové všech kategorií budou vyhlášeni dne 26. března 2024 v rámci slavnostního večera konference Retail Summit.

 

Zdroj: Ogilvy

Praha, 30. října 2023