Národní soutěž Chléb roku 2016 zná své vítěze!

Prestižní soutěž „Chléb roku“, která se uskutečnila 9. června v Pardubicích v rámci tradičních pekařských slavností „Dny chleba“, zná své letošní vítěze. Nejlepší chléb z průmyslové pekárny v kategorii „Konzumní chléb “ upekli v pekárně ENPEKA, Žďár nad Sázavou. Vítězem v kategorii „Řemeslný chléb“ se stal výrobek z pekárny INPEKO, Ústí nad Labem. Vítězem volné kategorie stále oblíbenějších chlebových specialit „Chléb bez hranic“ se stali pekaři společnosti PENAM.

chleba4Největší pekařská akce v zemi

Tradiční pekařskou slavnost Dny chleba každoročně pořádá Svaz pekařů a cukrářů v ČR. V rámci 22. ročníku se akce v Pardubicích, městě potravinářů, zúčastnilo přes 400 potravinářských odborníků a pozvaných hostů.
Dny chleba se od skromných začátků vyprofilovaly v prestižní akci, staly se místem setkávání odborníků, výměny zkušeností a hledání cest a způsobů, jak vyrobit a nabídnout spotřebiteli co nejkvalitnější chléb a další pekařské výrobky.

Součástí akce byla vedle národní soutěže Chléb roku výstava dodavatelů pekárenského oboru a odborný seminář zaměřený na nové technologické postupy a netradiční suroviny při výrobě chleba. Dny chleba 2016 slavnostně zahájil primátor Pardubic Martin Charvát. Akt svěcení chleba – „Božího daru“ celebroval na zahajovacím ceremoniálu generální vikář Královéhradecké diecéze Mons. Josef Socha. Osvětovou akci na podporu kvalitních tuzemských potravin a českého chleba finančně podpořilo Ministerstvo zemědělství ČR.

Pro kvalitní chléb do Tesca

V Pardubicích se utkalo celkem 74 soutěžních chlebů od pekařských firem z celé ČR. Nejvíce přihlášených vzorků bylo v kategorii „Chléb bez hranic“. Je určena pro chlebové speciality definované ve vyhlášce jako chléb pšeničný, žitný, celozrnný, vícezrnný a speciální.

Kvalitu soutěžních chlebů hodnotilo patnáct zkušených pekařských odborníků, kteří úspěšně prošli certifikací pro posuzovatele senzorické analýzy pekařských výrobků, kterou provádí VŠCHT Praha. Hodnotily se především senzorické parametry chleba jako vzhled, tvar a objem chleba, dále kůrka, střídka, vůně a chuť.
Již posedmé se prestižní akce pekařů i samotná soutěž uskutečnily ve strategickém partnerství s jedním z největších hráčů na maloobchodním trhu, společností Tesco.

Společně tak propagují kvalitní chléb a snaží se jej nabídnout co největšímu množství spotřebitelů. Řada členů pekařského cechu úspěšně využívá při prodeji svých výrobků získaná ocenění Chléb roku či Chléb vynikající kvality. Tato označení jsou pozitivně vnímána spotřebiteli, protože v obchodech podle této značky velmi snadno rozliší vysoce kvalitní chléb od standardního.

Spotřeba chleba roste – je levný

V České republice se ročně vyrobí okolo 300 tis. tun chleba. Spotřeba chleba dle ČSÚ po mnohaletém poklesu zaznamenala mírný nárůst – zvýšila se na 40 kg na osobu a rok. Důvodem zvýšené spotřeby chleba je bohatá nabídka chlebového sortimentu v obchodech, výživová jedinečnost této potraviny a také přesun preferencí spotřebitelů od pečiva směrem k chlebu z důvodu šíření mýtů o škodlivosti lepku v médiích. Každý Čech ročně utratí za chléb v průměru necelých 1 000 Kč.

Výrobní cena chleba je však podle mínění pekařů dnes velmi nízká a neodpovídá jeho hodnotě, což je velmi trápí. Spotřebitelská cena chleba klesá již od roku 2008 a zákazník dle ČSÚ zaplatí za 1kg v obchodě necelých 22,- Kč. Podle šetření Eurostatu je český chléb 8. nejlevnější v EU. „Nízká cena neumožňuje pekařům investovat do rozvoje, řádně odměňovat zaměstnance ani získávat pro pekařské řemeslo mladé adepty. Přitom výroba chleba vyžaduje vysokou odbornost a kvalifikaci a je ‚Královskou pekařskou disciplínou‘ a zároveň prestižní záležitostí pro každého výrobce. Většina pekáren v naší zemi má z důvodu nízkých cen existenční problémy.

Nízké ceny chleba a pečiva způsobily, že každý sedmý pekař od roku 2000 zkrachoval. Obchodní řetězce by měly preferovat více kvalitu chleba než nízkou cenu, tak aby výrobci nebyli nuceni opouštět tradiční technologie, které jsou náročnější na čas a kvalifikaci pekařů,“ komentuje současnou situaci předseda Svazu pekařů Jaromír Dřízal.

Český chléb je naše „rodinné stříbro“

Češi jsou poměrně konzervativní spotřebitelé a typický konzumní chléb, v případě pomoučněné kůrky známý pod názvem Šumava, je pro ně pořád jasná jednička. V poslední době se však na trhu začínají čím dál více prosazovat novinky přinášející spotřebitelům zdravotní benefity, vícezrnné a celozrnné chleby a chlebové speciality nejrůznějšího surovinového složení, hmotností a tvarů od lokálních pekařů.

Dle odborníků na výživu je kvalitní, dobře propečený kvasový chléb zdraví velmi prospěšný. Chléb tvoří základ výživové pyramidy a výživoví poradci na něm oceňují řadu pozitiv: jde o významný zdroj bílkovin vitamínů řady B, železa, vápníku a vlákniny, jíž je v naší stravě nedostatek. Vláknina působí aktivně proti civilizačním chorobám, snižuje hladinu cholesterolu a je prevencí cukrovky.

Při výběru chleba by měli mít spotřebitelé na zřeteli, jaký druh a složení je nejvhodnější pro jejich zdravotní potřeby. „Český chléb je naše ‚rodinné stříbro‘, které bychom si měli udržovat i do budoucna. Národní soutěž Chléb roku je velmi důležitá, protože soupeření pekařů přispívá k růstu kvality, udržení gastronomických tradic a poskytuje spotřebitelům možnost zakoupit si chléb té nejvyšší kvality. Nezapomínáme ani na osvětu spotřebitelů a spustili jsme letos pro ně speciální web o chlebu www.chlebnasvezdejsi.cz“, uzavírá Jaromír Dřízal.

 

Zdroj: Svaz pekařů a cukrářů v České republice

Praha, 12. června 2016