Novým prezidentem Agrární komory ČR je Zdeněk Jandejsek

Na XXV. sněmu Agrární komory České republiky, který se v Olomouci konal jako sněm volební, byl na nadcházející volební období do pozice prezidenta AK ČR zvolen Ing. Zdeněk Jandejsek, CSc., který získal podporu většiny delegátů. Dosavadní prezident Miroslav Toman, kterému dnes skončil mandát, již dříve oznámil, že kandidovat nebude.

Mezi hlavní cíle nového prezidenta patří vyrovnaná agrární soustava se zhodnocením produkce živočišných odvětví a s důrazem na silnou a v evropském kontextu konkurenceschopnou intenzivní výrobu jak v zemědělství, tak zpracovatelském průmyslu.

Jak sám k tématu uvádí: „Zemědělci by měli být hodnoceni především podle toho, co přináší společnosti. Jednoduše řečeno, kolik vrací společnosti zpátky z podpor ať už formou produkce, tvorby pracovních míst nebo formou odvodů do státního rozpočtu,“ a dále k tématu doplňuje, „u subjektů, u které nic nevyrábí a nikoho nezaměstnávají, by mělo dojít k přehodnocení poskytovaných podpor.“

Další stěžejní okruhy, vycházející z reakce na stávající dění  v sektoru, vidí nový prezident komory především v podpoře kvalitního života na venkově, udržení pracovních míst a profesního uplatnění, růst konkurenceschopnosti, inovace a modernizace zemědělských a potravinářských výrob, ochraně a zhodnocování půdy, ale také v důrazu na specifika podnikání v intenzivních a extenzivních oblastech.

S tím úzce souvisí na evropské úrovni aktuálně zahájená diskuze k nastavení společné zemědělské politiky po roce 2020 a národní zemědělské programy vycházející z podpory živočišných výrob a citlivých komodit, jako je ovoce, zelenina, či chmel. Jak zde prezident Jandejsek zdůrazňuje: „Sektor ale musí být vnímán jako široký komplex odvětví výrobního zemědělství a potravinářství, ale se zapojením všech prolínajících se a navazujících oborů, tedy včetně lesnictví, či rybářství, ale také s oporou v zemědělském školství a vzdělávání nezbytných k řešení generační obměny. Zásadní pak také vidím propojení výstupů vědy a výzkumu do samotné praxe.

Souběžně s tím musí být zvýrazněn význam českých potravin a propagace jejich původu a přínosů za spravedlivého přístupu kontrolních orgánů k domácím a zahraničním producentům ve smyslu ochrany před dovozy za jiné než deklarované kvality či cen.

Za zcela zásadní pak Jandejsek považuje řešení problematiky obchodních řetězců: „Je nepřijatelné, aby zástupci řetězců určovali vývoj maloobchodního trhu tak, že doslova likvidují české výrobce. Požadavky jsou nemorální, podráží českým podnikům možnost rozvoje a chceme se proto zasadit o nápravu na úrovni EU. Naši zemědělci mají ambici nabídnout českým spotřebitelům výsledky své práce, což však nejsou jenom kvalitní a bezpečné potraviny, dovozy pak měly být jen zpestřením a doplněním této nabídky.“ Zdeněk Jandejsek chce dále posilovat pozici Agrární komory ČR jako největší a nejsilnější nevládní organizace zahrnující všechny formy a velikosti podnikání s tím, že je připraven k otevřené diskuze se všemi partnery, kterou chce založit na důvěře, respektu a obhajobě společných zájmů.

 

Zdroj: Agrární komora České republiky

Praha, 19. března 2017