Obalový průmysl ovládají inovativní ekologické materiály

Obaly jsou nedílnou součástí snad každého podnikání a jen tak se jich nezbavíme. Jsou nezbytné pro ochranu, bezpečnou přepravu a dodání všech produktů v pořádku do cíle. Ani obalovým materiálům se proto nevyhýbá snaha o inovaci, která se v dnešní době nese zejména v duchu udržitelnosti.

Nejednou se naši zákazníci zamýšlejí nad tím, jaký obalový materiál si mají vybrat. Roste zájem především o udržitelné alternativy, roli při výběru materiálů hraje ale také odolnost a funkčnost,“ říká Gabriela Fabianová, generální ředitelka společnosti RAJA. 

Směr inovací určuje především touha po ekologičtějších obalech

Obalové materiály, stejně jako vše kolem nás, podléhá nezastavitelnému vývoji a inovacím. Neustále se objevují nové materiály a typy obalů, které usnadňují manipulaci, snižují množství odpadů a tím pádem i dopad na životní prostředí.  „Obalový materiál, který uvádíme na trh, je vždy nejvyšší kvality za dostupné ceny, které v této nejisté době není vždy snadné udržet. Každým rokem se proto snažíme přinášet inovace a nahrazovat drahé a neekologické materiály,“ říká Fabianová.

Moderní technologie umožňují výrobu stejně kvalitních, ekologických variant klasických obalů.  Nejviditelnější je právě snaha nahrazovat plasty. Boom zažívají například papírové strečové fólie. které jsou ekologické a vyrobeny z kvalitního kraftového papíru a jsou skvělé alternativy pro obalení palet či různých nadrozměrných nákladů. Jsou vyrobené z 100% přírodních zdrojů, recyklovatelné na 82 % a, dle EUMOS standardů, bezpečné a ideální pro využívání při dopravě křehkých předmětů, PET lahví nebo krabicových zásilek. I klasická bublinková fólie se dočkala své papírové alternativy, která je recyklovatelná, neprůhledná a ideální pro obalení nábytku a jakýchkoliv křehkých předmětů citlivých na nárazy a otřesy.

V naší společnosti si zakládáme na udržitelnosti a všechny naše produkty vyrábíme v souladu s přírodou. Udržitelnost se celkově promítá v našem přístupu a ve filozofii celé naší firmy,“ říká Kristýna Durasová, zakladatelka společnosti Goodie, která využívá právě produkty RAJA. „Tomu se maximálně snažíme přizpůsobit také obaly, které musí jít s trendem ekologie – děláme vše pro to, aby obaly byly rozložitelné, recyklovatelné nebo vyrobené už z použitých materiálů, doplňuje Stanislav Šareš, spoluzakladatel společnosti Goodie.

Papírová lepící páska: všestranná alternativa

Bez lepící pásky se neobejde snad žádné balení. Papírová alternativa klasické pásky je proto skvělým příkladem inovativního přístupu v práci s materiály. Je recyklovatelná a zároveň odolná. Ekologická páska je vyrobena ze tří základních věcí: kraftový papír bez jakékoliv chemické povrchové vrstvy, skleněná vlákna a další výztuhy/výstuže? a lepidlo na bázi přírodního kaučuku.

Papírové pásky jsou odolné a lze je použít na všechny druhy kartonů a krabic. Díky tomu, že jsou tyto vyrobeny z přírodních materiálů, lze je recyklovat spolu s krabicí. Papírové pásky tak neplýtvají ekologickými ani finančními zdroji. Velkou výhodou je úspora času při recyklaci. Při třídění odpadu není nutné pásku od krabice oddělovat.

Kromě spolehlivého uzavření krabice má papírová páska také bezpečnostní efekt: díky tomu, že se ekologické lepidlo po nanesení na celé ploše spolehlivě a trvale spojí s povrchem krabice, plní také funkci pečeti. Vysoký bezpečnostní efekt před neoprávněným otevřením balíku má především navlhčovací páska. V případě jejího odstranění dojde k poškození povrchu krabice a příjemce tak na první pohled zjistí případný nedovolený přístup, např. během přepravy.

Kdy je dobré sáhnout po klasice?

Navzdory velkému pokroku mají i ekologické inovace své limity. A je vždy proto nutné zvážit k čemu bude obalový materiál určen. Například při přepravě křehkého zboží, které je dobré velmi pevně zafixovat, papírová strečová folie nemusí dobře posloužit – je roztažitelná jen o 30 %. Je proto vždy na místě zvážit všechny vlastnosti obalů a rozhodnout se, zda vsadit na novinku, sáhnout po klasice nebo najít přijatelný kompromis.

Existují také recyklovatelné strečové fólie z LDPE, které dnes můžeme považovat za klasiku, resp. standard. Například u sáčků z recyklovaného plastu bych se určitě nebála sáhnout po této ekologičtější alternativě, jelikož vlastnosti jako voděodolnost a pevnost se nijak nemění,“ vysvětluje Fabianová z RAJA. „Pokud si někdo není jistý, jaký obal zvolit, není nad to si ho před prvním použitím vyzkoušet nanečisto a zjistit, jestli je pro daný účel vhodný,“ dodává.

Příklady inovativních udržitelných obalů:

  • Papírová bublinková fólie: materiál budoucnosti pro každého zodpovědného obchodníka. Tyto bublinkové fólie jsou vyrobeny z 70g mikronové LDPE plastová folie + 72 g/m2 kraftového papíru. Jsou odolné vůči nárazu a recyklovatelné.
  • Papírová strečová fólie: je vyrobená z 45 g/m2 kraftového papíru – certifikován PEFC – symbolem pro ekologické hospodaření a díky lepivé vnitřní straně je jednoduchá pro aplikaci. Je vyrobena ze 100% kraftového papíru a tím pádem i 100% recyklovatelná a odolná vůči přetržení. Roztažitelná až o 30 %, vhodná jako alternativní řešení k plastové strečové fólii.
  • Papírová lepicí páska: výborná přilnavost s ekologickými vlastnostmi. Páska je vyrobena z obnovitelných zdrojů, kraftového papíru a potažena přírodním kaučukovým lepidlem. Díky papírovému materiálu je popisovatelná a recyklovatelná spolu s krabicí. Tloušťka 120 mikronů.
  • Recyklované sáčky (z 80 % recyklované): Voděodolné, neprůhledné a lehké – LDPE plast, vyrobený z 80 % recyklovaných materiálů.
  • Recyklovatelná strečová fólie: odolná proti/vůči propíchnutí a roztržení, roztažitelná až o 120 %. Vyrobena z LDPE z 50 % z recyklovaných materiálů. Ekologická odpovědnost: plastová fólie je vyrobena z 50 % z recyklovaného materiálu.
  • Recyklovatelná vázací páska: vyrobena z 95 % recyklovatelného papíru a 5% rostlinného lepidla. Měkká a hladká: snadno se obalí kolem balíků. Lze ji aplikovat ručně nebo pomocí páskovacího stroje.

 

Zdroj: RAJAPACK s.r.o.

Praha, 30. března 2022