Obchodníci jsou připraveni na další vývoj koronavirové epidemie

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR), jehož členy jsou největší obchodní řetězce, vyzývá v souvislosti se zařazením Prahy na červený stupeň semaforu obyvatele hlavního města a okolí k zachování klidu, pokud jde o nákupy v jednotlivých prodejnách. Obchodníci mají dostatečně naplněné sklady, bezproblémově funguje zásobování potravinami a dalším zbožím a není jakýkoli důvod k nákupní panice.

„Chápeme, že nervozita ve společnosti může zejména kvůli chaotickému postupu vlády narůstat. Během letošního jara byli zákazníci schopni naplnit prodejny v desítkách minut po oznámení nových nařízení, či dokonce jen spekulací o nových omezeních. Zvýšil se tak počet lidí v obchodech, a tedy i riziko dalšího šíření nákazy. V této souvislosti opět zdůrazňuji, že není žádný důvod k obavám z nedostatku potravin. Prosíme proto o zachování zdravého rozumu – na jaře jsme všichni viděli, že potravin je dostatek a není tak důvod k nějakým masivním nákupům a hromadění zásob,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR.

SOCR ČR rovněž žádá zainteresované vládní činitele, aby plánování jakýchkoli dalších opatření úzce koordinovali právě s obchodníky. To se týká především změn s přímým dopadem na možnosti nákupů občanů. Obchodníci jsou připraveni i nadále zajišťovat maximální míru ochrany zákazníků i zaměstnanců a pomoci s komunikací opatření. Potřebují však o nich vědět s předstihem, anebo být dokonce součástí jejich plánování, jak to platilo během jarních měsíců.

SOCR ČR znovu připomíná, že celá oblast retailu je připravena zajistit zásobování obyvatel bez ohledu na další vývoj. Už během jarních měsíců celý retailový trh včetně výrobců potravin dokázal, že je schopen neuvěřitelné aktivace, zejména díky ohromnému osobnímu nasazení prodavačů a pracovníků skladů. Během léta všichni obchodníci na základě zkušeností výrazně posílili interní systémy, zlepšili plánování směn svých zaměstnanců a výrazně navýšili zásoby ochranných pomůcek a dezinfekce. Máme nastaveny detailní postupy pro jednotlivé varianty vývoje s jediným cílem – ochránit v maximální možné míře zákazníky i vlastní zaměstnance a dát všem jistotu, že zásobování potravinami bude fungovat bez problémů.

SOCR ČR ohledně koronavirové pandemie apeluje na obyvatele, aby se k celé situaci postavili zodpovědně jak při dodržování ochranných opatření, tak i při způsobu nákupů. Zároveň žádá představitele vlády o lepší a promyšlenější plánování a nastavování jednotlivých kroků. Děkuje také médiím za to, že nevytváří zbytečnou paniku.

Pravidla zodpovědného chování v prodejnách

  • Udělejte si předem plán nákupu, snížíte tak čas strávený v prodejně na minimum.
  • Nakupujte vždy sami, snížíte tak počet lidí v prodejně.
  • Používejte ochrannou roušku na nos a ústa, snížíte tak koncentraci případných virů v ovzduší.
  • Před vstupem do prodejny si dezinfikujte ruce.
  • Při nákupu nebalených potravin používejte vždy ochranné rukavice, snížíte tak přenos virů.
  • Plaťte bezkontaktní platební kartou, snížíte tak riziko přenosu.
  • Dodržujte rozestupy alespoň dva metry od ostatních nakupujících a respektujte pravidla pro pohyb v prodejnách.
  • Buďme k sobě ohleduplní a snižme riziko šíření koronaviru, stejně jako dobu krize na minimum. Pomůžeme tak nejen ekonomice, ale i sobě.

 

Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky

Praha, 20. září 2020