Obědy lidem, ne do koše

V České republice meziročně vzrostl počet domácností s příjmem pod hranicí chudoby z 9 % na 16 %. Souběžně se ve firemních kantýnách každodenně vyhodí 72 000 plnohodnotných obědů. Organizace Zachraň jídlo spouští už podruhé veřejnou sbírku Obědovka na fungování projektu Zachraň oběd, díky kterému se daří zbylé obědy doručit lidem v nouzi a eliminovat tak potravinový odpad.

Z dat Ministerstva práce a sociálních věcí vyplývá, že v roce 2022 čelilo v České republice 271 820 dospělých a dětí bytové nouzi. Počet domácností s příjmem pod hranicí chudoby meziročně vzrostl z 9 % v roce 2021 na 16 %, přičemž mezi nejvíce postiženou skupinu patří samoživitelé a lidé v důchodovém věku. Takové navýšení vede k větší potřebě kapacit už tak přeplněných azylových domů. V takových zařízeních minulý rok pobývalo celkem 12 445 osob, z nich 1 393 dětí do 15 let a 1 915 seniorů nad 65 let.¹ Pro většinu z nich je teplé a kvalitní jídlo luxusem, na který běžně nedosáhnou. Zároveň se ve firemních jídelnách v České republice denně vyhodí kvalifikovaným odhadem 72 000 plnohodnotných obědů.

Organizace Zachraň jídlo už několik let pracuje na tom, aby darování přebytečných pokrmů z firemních jídelen bylo běžnou praxí. Díky projektu Zachraň oběd propojuje firemní kantýny a charitativní organizace, které dostávají pro své klienty hodnotné jídlo zdarma. 28. listopadu 2023 spouští veřejnou sbírku Obědovka, jejíž podporou lidé pomohou zachráněná, nevydaná jídla z jídelen doručit potřebným do sociálních zařízení. I obyčejné teplé jídlo může být obrovskou pomocí při snaze postavit se znovu na vlastní nohy.

“Když dostáváme v rámci projektu jídlo, tak vím, že minimálně dcera bude mít pořádný oběd. Je to velká pomoc. Na měsíc máme asi 3 000 korun, takže každé jídlo pomůže, než se postavíme na vlastní nohy,” říká Veronika, klientka azylového domu pro matky samoživitelky.

Za necelé dva roky od spuštění projektu Zachraň oběd se za pomoci mnoha partnerů podařilo organizaci zachránit přes 31 000 obědů a číslo každý den stoupá. V současnosti převáží okolo 100 porcí teplého jídla denně v 5 městech v České republice. V azylových domech ovšem čekají tisíce lidí a nadále se plýtvá ve školních jídelnách, což potvrzují i průběžné výsledky výzkumu Prague Food Waste. V budoucnu tak bude organizace Zachraň jídlo usilovat i o jejich zapojení. V roce 2024 by organizace ráda zachránila a darovala 34 000 porcí plnohodnotného jídla a rozšířila tuto aktivitu i do dalších krajů. Jejím cílem je, aby se darování zbylých, hotových obědů stalo běžnou praxí v celé ČR.

„Pokud bude letošní sbírka Obědovka úspěšná, zvýšíme počet zapojených jídelen i azylových domů a tím nakrmíme další tisíce lidí v nouzi. Pevně věřím, že příští rok bude zlomový a podaří se nám rozjet i darování ze školních jídelen,“ dodává ředitelka Zachraň jídlo, Michaela Číhalíková.

 

1. http://www.socialnibydleni.mpsv.cz/images/soubory/Souhrnn_zvren_zprva.pdf

Zdroj: Organizace Zachraň jídlo

Praha, 30. listopadu 2023