Penny nebude nabízet klecová vejce už od roku 2023

Společnost PENNY MARKET podporuje zákaz klecových chovů a už v současné době nemá ve své standardní nabídce žádná vejce z tohoto typu chovu. V rámci privátní značky Karlova koruna nabízí celkem 3 druhy vajec z podestýlky (M10, M6 a L6). Do konce roku 2023 pak v celém PENNY nebudou nabízena žádná vejce z klecových chovů. Velké řetězce se zavázaly tento krok učinit do začátku roku 2025, PENNY tedy takto tento krok učiní o rok dříve.

„Péče o zvířata je jednou z našich priorit. Prosazujeme a dbáme na jejich lepší životní podmínky dlouhodobě. Podestýlkové chovy jsou pro nás součástí našeho projektu Animal Welfare. Ten jsme realizovali a uplatňujeme za podpory Ministerstva zemědělství, a jeho cílem jsou ty nejlepší podmínky pro chov zvířat. Loni jsme nastavili parametry pro naše dodavatele skotu a prasat, nyní tento projekt finalizujeme pro chov drůbeže. I proto podporujeme podestýlkové chovy, které jsou pro život drůbeže mnohem příznivější,“ říká Petr Baudyš, vedoucí kvality PENNY MARKET.

Klecové chovy řeší PENNY dlouhodobě a už nyní má od konce roku 2023 zajištěny dodávky podestýlkových vajec od všech dodavatelů tak, aby dokázalo uspokojit poptávku zákazníků v potřebné míře, včetně prodejních akcí. Projekt Animal Welfare „PENNY STANDARD ANIMAL WELFARE“ je založen na spolupráci s vybranými dodavateli a zprostředkovaně i s jejich chovateli.

Nastavuje systém zahrnující požadavky na dodavatele samotné i jejich chovatele, a jeho cílem je zajistit dodržování správných postupů a dodržování stávajících legislativních požadavků, které jdou v některých bodech nad rámec stávajících legislativních standardů tak, aby zvířata měla zajištěny ještě kvalitnější životní podmínky. V současné době má PENNY nastaveno standardy pro chov skotu a prasat. V průběhu následujících týdnů pak budou prezentovány a realizovány standardy pro chov drůbeže.

 

Zdroj: Penny Market s.r.o.

Praha, 5. listopadu 2020