Pivovar Ferdinand má optimistické vyhlídky

Benešov: V letošním roce plánuje benešovský pivovar do oprav a investic vložit zhruba 10 mil. Kč. Hlavní investicí by měla být další etapa prací v oblasti úspor energií, taktéž se finalizují práce na projektu vlastní pivovarské restaurace přímo v areálu pivovaru.

Pivovar Ferdinand k výrobě piva používá technologii spodního kvašení a dozrávání v ležáckých sklepích. Je jeden z mála posledních pivovarů v ČR provozujících vlastní sladovnu. Právě slad, který je důležitou součástí při vaření piva, dostává pivovar do popředí mezi pivovarnickou obec. Ročně ho zde vyrobí až 2300 tun.

foto_lahve_Ferdinand_033lDíky spolupráci s německou firmou Weyermann se benešovský slad dodává i do zámoří, kam pravidelně putuje více než 600 tun ročně.  Všech osm druhů piv je v Benešově vařeno podle původních receptur. „Skutečné pivo, tedy světlý ležák, je jenom slad, chmel a voda, nic míň, nic víc“, říká se v Benešově. Celkový výstav za loňský rok byl 25000 hektolitrů piva, což je o proti roku 2014 o 1200 hl více.

Produkce benešovského pivovaru má vzestupnou tendenci a to i díky podzimní novince v podobě třetinkových lahví, čímž se pivovar snaží dostat na místa, kde se standardně pivo netočí. V tomto novém a atraktivním balení zatím můžeme najít 5 speciálů, jako je světlý speciál d´Este, Sedm kulí, Max 11°, tmavý ležák 11°a světlý ležák Premium.

Všechna tato piva vlastní ocenění České chuťovky. Pivovar je nejsilnější značkou v regionu Benešova, ale postupně se mu daří dostávat i za tyto hranice. V současné době je vidět i za hranicemi Benešovska – v Brně, Hradci Králové a Jindřichově Hradci. V Praze je možné zajít na Ferdinanda do více než třiceti provozoven, nejznámější asi restaurace Ferdinanda v Opletalově a Karmelické ulici na Praze 1, U Rusů v Praze 6 nebo Libocký dvůr v Liboci.  Mimo restaurace funguje také služba Ferdadomu.cz, kdy každou středu pivovar zaváží předem objednané pivo na pražské adresy.

V současné době pracuje v benešovském pivovaru 30 stálých zaměstnanců a i díky expanzi stále přijímají nové obchodníky.  Většina roční produkce piva se prodá zde v Čechách, asi 5 % produkce pivovar exportuje. Dalším odbytištěm piva by v budoucnu měla být nově vybudovaná restaurace, přímo v areálu pivovaru. Restaurace bude nabízet vybraná točená piva, prvorepublikovou kuchyni a recepty, které měl v oblibě arcivévoda František Ferdinand d´Este. „Našim zákazníkům chceme nabízet celý příběh pivovaru a ten se neobejde bez samotné prohlídky pivovaru s ochutnávkou našich piv.“ dodal Ing. Petr Dařílek, jednatel pivovaru.

 

Zdroj: Pivovar Ferdinand

Praha, 24. ledna 2016