Placení jako volání. ČSOB zavádí platbu na kontakt

Placení bude nyní v ČSOB stejně jednoduché, jako obyčejné volání. Banka spouští službu Platba na kontakt, která umožní zasílat částky do 5000 Kč po zadání telefonního čísla příjemce. Jednoduše také bude možné posílat platby přímo kontaktům v adresáři mobilního telefonu. ČSOB si od nové služby slibuje usnadnění plateb pro své klienty a také zvýšení bezpečnosti.

Platby je možné zasílat na všechny, kteří se u své banky do možnosti platby na kontakt aktivně přihlásí a propojí své telefonní číslo s číslem svého bankovního účtu. Při zasílání peněz je pak možné namísto čísla účtu vyplňovat jen telefonní číslo příjemce platby. ČSOB je jedna z prvních bank v České republice, která službu spouští. Potenciálně by ji v ČSOB mohlo využít až 1,2 milionů jejích klientů, kteří využívají populární mobilní aplikaci ČSOB Smart.

Služba umožní platit částky do 5 000 Kč

Limit částky u Platby na kontakt je 5 000 Kč a příkaz k ní je možné provést pouze v korunách. „ČSOB umožňuje tyto platby přes aplikaci ČSOB Smart. V ní je možné jednoduše vyhledávat příjemce v adresáři mobilních kontaktů. Aplikace ČSOB Smart uživatele vždy nejprve upozorní, zda je příjemce registrován a je tedy možné Platbu na kontakt provést,“ vysvětluje Vladimír Vojtíšek, výkonný ředitel za oblast Daily Banking v ČSOB.

Registrace služby je možná jak pro běžné uživatele, tak pro fyzické osoby podnikatele. Pokud má uživatel více účtů u jedné bankovní instituce, bude třeba, aby si zvolil, který z nich bude pro Platbu na kontakt využívat. Zároveň je možné k jednomu účtu přiřadit více telefonních čísel, například v případě, že se jedná o společný účet manželů.

Platba na kontakt zvýší bezpečnost online bankovnictví

Banka si od spuštění této služby slibuje snazší placení pro zákazníky a také snížení chybovosti při zadávání údajů o příjemci platby. „Číslo účtu je pro většinu klientů obtížně zapamatovatelné a při zadávání plateb může dojít k chybám. Platba na kontakt by měla chyby při zadávání platby minimalizovat, protože se před odesláním platby zobrazí název účtu příjemce, nejčastěji jméno a příjmení. Cílem projektu je také posílení bezpečnosti plateb, vzhledem ke stupňujícím se kyberútokům na finanční instituce v ČR,“ dodal Vladimír Vojtíšek z ČSOB.

 

Zdroj: Československá obchodní banka, a. s.

Praha, 16. listopadu 2023