ShopRoku zná své vítěze, Heureka je vyhlásila je už popatnácté

Už popatnácté nákupní rádce Heureka.cz vyhlásil vítěze soutěže ShopRoku, o výhercích rozhodla odborná porota i zákazníci. Nejoblíbenější je největší český e-shop Alza.cz, speciální cenu Heureky získalo české hračkářství Hugo chodí bos, udržitelným e-shopem roku je Elis design. Výhercem kategorie Visa Special Award pro e-shopy zapojené do Heureka Marketplace je mall.cz. Ocenění za kvalitu získal knihobot.cz.

“Soutěž ShopRoku už 15 let v řadě oceňuje e-shopy, které nabízejí zákazníkům nejlepší služby. Za ty roky se některé e-shopy v naší anketě umisťují opakovaně na nejvyšších příčkách, ty by měly sloužit jako inspirace ostatním. Téměř každý rok ale objevíme i méně známý e-shop, který je často úzce specializován na konkrétní zboží, a o to pečlivěji budují svou základnu zákazníků, o kterou poté pečují,” říká k soutěži ShopRoku David Chmelař, generální ředitel Heureka Group.

Zákazníci mají nejraději Alzu

O vítězi Ceny popularity rozhoduje v hlasování každý internetový uživatel, který může dát svůj hlas až třem e-shopům. Vítězem se stala Alza, která tak po roce vystřídala e-shop Lidlu. V jednotlivých sekcích zvítězil například e-shop s módou a doplňky cityzenwear.cz nebo ruzovyslon.cz s erotickým zbožím.

Cenu kvality, kterou získává e-shop na základě zkušeností a recenzí od zákazníků, získal online antikvariát knihobot.cz, který vyhrál i v předchozích dvou ročnících. Dalšími výherci v konkrétních kategoriích se stal například prodejce výpočetní a telekomunikačni techniky Mironet nebo obchod s auto-moto zbožím MOTORA. Výherce kategorie hobby, kterým se stal Spokojený pes potvrzuje, že Češi opravdu patří mezi milovníky domácích mazlíčků.

Absolutní vítěz Ceny Popularity

Alza.cz

Absolutní vítěz Ceny Kvality

knihobot.cz

Elis Design podniká udržitelně

Už potřetí se výherců dočkala kategorie oceňující e-shopy s udržitelným způsobem podnikání. “Z obchodů, které mají náš certifikát Udržitelný e-shop, vybere porota tři nejlepší. Letos se do top3 dostal online obchod fair trade kosmetikou a bio potravinami Purity Vision, online tržiště s farmářskými produkty Scuk a výhercem je Elis design, vyrábějící montessori hračky a dřevěný nábytek do dětských pokojíčků. Těší nás pestrost oblastí, ve které udržitelné e-shopy podnikají, už dávno neplatí, že je to specialita několika menších značek, ale čím dál více se na oblast ESG zaměřují i velcí hráči,” hodnotí Chmelař.

Vítězové ceny Udržitelného e-shopu

elisdesign.cz

scuk.cz

purityvision.cz

Mall se dočkal ocenění za svůj marketplace

Prodeje prostřednictvím marketplaces jsou stále oblíbenější, zákazníci mohou snadno najít zboží z různých e-shopů na jednom místě. “Loni jsme poprvé ocenili e-shop zapojený do Heureka Marketplace, a i letos se loňský výherce umístil velmi vysoko, na druhém místě. Věříme, že podobně úspěšný bude i vítěz tohoto ročníku, kterým se na základě různě bodovaných hodnot, jako je hodnocení uživatelů, výše obratu nebo třeba počet uskutečněných objednávek, stal Mall.cz. Ten si tak vyměnil umístění právě s Eldum.cz. Dalším finalistou byl ONLINESHOP.cz,” komentuje výsledky nejnovější kategorie Visa Special Award Petr Polák, Country Manager z Visa.

Vítězové ceny Visa Special Award

mall.cz

eldum.cz

onlineshop.cz

Hugo chodí bos si došel pro cenu Heureky

Cenu Heureky získávají e-shopy, které odbornou porotu, složenou z odborníků české a slovenské e-commerce, nejvíce zaujmou svým příběhem či sociálním přesahem. „Všichni víme, že česká e-commerce je unikátní a v celoevropském kontextu nesmírně silná. Je to díky tisícům zapálených obchodníků, kteří neustále posouvají zákaznickou zkušenost, pečují o svou komunitu a často mají také vlastní unikátní produkty. Těší nás, že můžeme být součástí takového ekosystému a s naší lokální zkušeností a globálním zásahem pomáhat českým obchodníkům dále růst a inovovat. Ocenění Shopu Roku je pro vítěze důležitou odměnou za jejich každodenní práci a věříme, že i inspirací pro celý náš trh,” popisuje Martin Prunner, Country Manager PayU pro Česko, Slovensko a Maďarsko.

Za vítěze kategorie letos porota zvolila hračkářství Hugo chodí bos, které nabízí produkty výhradě z České a Slovenské republiky. Odborníky zaujal nejen svou snahou vrátit vkusné hračky na trh a budováním komunity. Druhé místo si zasloužil projekt systers, který v péči o zdraví bere ohledy na individualitu a unikátnost žen. Ocenění patří i CZECHDESIGN SHOP, který na jednom místě nabízí výrobky českých designerů.

Vítězové ceny Heureky

hugochodibos.cz

systers.bio

shop.czechdesign.cz

 

Zdroj: Heureka

Praha, 15. dubna 2024