Slavnostní poklepání základního kamene oficiálně odstartovalo dostavbu a rekonstrukci OC Varyáda

Investor EPG Group slavnostně zahájil rozsáhlou proměnu největšího nákupního centra v Karlovarském kraji. Její součástí je nejen modernizace stávajících prostor, ale také dostavba, díky níž se pronajímatelná plocha Varyády rozšíří o celou třetinu na 27 000 m2 (a celková zastavěná plocha se zvětší z 21 500 m2 na 33 000 m2) s nabídkou více než 100 obchodů, restaurací a služeb včetně nového multikina.

 

Poklepání základního kamene se ujal Martin Sirotek, ředitel divize 9 generálního dodavatele Metrostav, Andrea Pfeffer Ferklová, primátorka Karlových Varů, David Horáček, generální ředitel sítě Palace Cinemas, Linda Ryšavá, vedoucí plánování a výstavby EPG Group, Michal Procházka z projektové kanceláře SAEM a manažer Varyády Martin Nikodém ze společnosti CBRE (zleva).

Stavební práce budou probíhat pod taktovkou generálního dodavatele Metrostav. Rozděleny budou do několika fází tak, aby co nejméně ovlivnily provoz centra, které zůstane během rekonstrukce plně otevřené. Předpokládaný termín dokončení koresponduje se zahájením vánoční sezóny 2025. Celková investice EPG Group přesáhne 40 milionů eur.

Nákupní centrum Varyáda bylo otevřeno v březnu 2005. Aktuálně disponuje cca 18 000 m2 maloobchodních prostor obsazených hypermarketem Albert a dalšími 70 nájemci. „Naší snahou je vytvořit pro zákazníky ještě atraktivnější prostory pro nakupování i trávení volného času. V minulosti Varyáda prošla částečnou revitalizací, ovšem po téměř dvou dekádách provozu nastal čas pro zásadní proměnu. Návštěvníci se mohou těšit na nadčasový interiér s využitím moderních technologií a důrazem na udržitelnost, stejně jako tři desítky nových obchodů a služeb,“ komentuje Linda Ryšavá, vedoucí plánování a výstavby v EPG Group.

Stavební práce odstartují v severní části centra. V místě, které nyní slouží jako zásobovací dvůr, vznikne přístavba, do níž se přemístí stávající hypermarket Albert. Rozprostírat se bude na ploše 3 800 m2 a mezi technické novinky zařadí i samoobslužné pokladny. Předpokládaný termín dokončení je letos v září. Další rozsáhlou proměnou projde jídelní zóna – food court, který po svém otevření v listopadu letošního roku nabídne více zeleně a až 10 gastro jednotek s rozmanitým mixem kaváren a restaurací včetně dvou provozovatelů s obsluhou z/do auta. Chybět nebude ani zbrusu nová venkovní terasa s posezením a výhledem na přilehlý park s dětským hřištěm a řeku Ohři. Změny v severní části završí výstavba nových nájemních jednotek a druhého vchodu do centra pro rychlejší přístup k občerstvení a nákupu potravin.

Harmonogram prací následně počítá s modernizací existujících prostor Varyády, na které se budou podílet i současní nájemci. Některé značky zůstanou na stejném místě, ale projdou renovací interiérových prvků. Jiné jednotky se přemístí do nově vzniklých či upravených prostor. Proměnou projde také stávající dlažba, osvětlení a relaxační zóny.

Poslední dvě etapy výstavby proběhnou v jižní části centra. Nová přední část se stane hlavní vstupní pasáží, jejíž součástí bude také infostánek. Po obou stranách se budou nacházet nejrůznější obchody s módou a provozovny služeb. V levém úseku přístavby bude na ploše 2 500 m2 vybudováno multikino Premiere Cinemas se šesti sály disponujícími nejnovější projekční a zvukovou technologií. Všechny kinosály budou plně klimatizované a přístupné i pro imobilní návštěvníky. Slavnostní zahájení provozu je v plánu v červenci příštího roku a do budoucna se chystá jednání o možné spolupráci s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary. Přímo před vstupem do Varyády vznikne také zastávka autobusu č. 2 a současně prostranství, kde se budou moci odehrávat nejrůznější venkovní aktivity centra jako oblíbený Food Festival či farmářské trhy.

 

Zdroj: Crest Communications, a.s.

Praha, 27. ledna 2024