Česká federace nábytkových bank a reuse center: Česko začalo měřit!

Odklon věcí, které by jinak zbytečně skončily na sběrném dvoře, materiální pomoc rodinám a jednotlivcům v nouzi, ušetření financí městům a obcím za skládkování anebo třeba zaměstnávání lidí se znevýhodněním. To je jen základní výčet benefitů, které přináší tzv. reuse centra. Místa, kde najdou nechtěné věci druhý život. V rámci pilotního projektu České federace nábytkových bank a reuse center (dále jen Reuse federace) se v loňském roce měřila efektivita organizací po celé republice.

„Výsledky za rok 2022 nás nepřekvapily, ale potěšily,“ uvedla Jitka Hofmanová, projektová manažerka Reuse federace a doplňuje: „Cílem bylo nastavit takový systém evidence a měření dopadu reuse center a nábytkových bank, aby byl použitelný pro většinu provozů, byl jednotný a s náležitou vypovídající hodnotou.“ Na pilotní fázi projektu spolupracovala 5členná pracovní skupina, která byla složena z reuse centra OZO Ostrava, českobudějovického Kabinet CB a z pražského Z pokoje do pokoje, dále se zapojila Nábytková banka Libereckého a Jihočeského kraje.  Výsledkem je evidenční systém s váhovými koeficienty pro 9 kategorií s 95 typy předmětů. Kromě váhy odkloněných předmětů za organizaci, je evidován např. počet provedených oprav, vzdělávacích akcí, zaměstnanců. U nábytkových bank je pak klíčové sledování počtu lidí, kterým byla poskytnuta materiální pomoc. „Za rok 2022 nám poskytlo data 11 organizací z celé ČR. Z těchto statistik tedy např. víme, že společně odklonily 461 tun věcí před sběrnými dvory. Víme, že opravily 2123 předmětů a materiálně podpořily téměř 3 tisíce lidí,“ komentuje výsledky pilotního měření Jitka Hofmanová a pokračuje: „Když si vezmete, že v současné době evidujeme přibližně stovku reuse provozů v České republice a jejich počet stále roste, souhrnný dopad těchto organizací může být v budoucnu opravdu zajímavý.“

Reuse federace je zastřešující organizace, která prostřednictvím svých členů řeší prevenci vzniku a snižování množství odpadu v České republice. Již třetím rokem podporuje reuse provozy v jejich fungování, snaží se nastavit vhodné podmínky pro jejich vznik a provoz v rámci celé republiky a vytvořit síť krajských nábytkových bank. „Měření efektivity činnosti reuse center a nábytkových bank je důležité nejen pro samotné provozovatele, také pro komunikaci se státní správou, ale i veřejností, potencionálními dárci i příjemci použitých věcí,“ uzavírá Hofmanová.

 

Zdroj: Česká federace nábytkových bank a re-use center, z.s.

Praha, 28. ledna 2024